Energetska saradnja Srbije i Italije

Bez autora
Oct 24 2011

Ministar infrastrukture i energetike u Vladi Republike Srbije Milutin Mrkonjić sutra će u Rimu sa ministrom za ekonomski razvoj Republike Italije Paolom Romanijem potpisati sporazum o energetskoj saradnji između dve države. Ovim sporazumom Vlada Italije garantuje otkupnu cenu za energiju iz obnovljivih izvora energije, koja će se izvoziti na italijansko tržište. Vlada Italije preuzima obavezu da otkupi svu proizvedenu energiju iz zajedničkih kapaciteta i da za nju plati 155 evra za jedan megavat-čas. Građani Srbije neće plaćati podsticajne tarife za tu energiju, što je praksa u svim članicama EU, a budžet Srbije će ostvariti značajne prihode po tom osnovu. Na sastanku će biti reči i o realizaciji drugih projekata, uključujući saradnju “Elektroprivrede Srbije” (EPS) i italijanske kompanije “Edison”, koja bi trebalo da u projekat “Kolubara B” uloži više od milijardu evra.

Energetska saradnja Srbije i ItalijeMinistar infrastrukture i energetike u Vladi Republike Srbije Milutin Mrkonjić sutra će u Rimu sa ministrom za ekonomski razvoj Republike Italije Paolom Romanijem potpisati sporazum o energetskoj saradnji između dve države.

Ovim sporazumom Vlada Italije garantuje otkupnu cenu za energiju iz obnovljivih izvora energije, koja će se izvoziti na italijansko tržište. Vlada Italije preuzima obavezu da otkupi svu proizvedenu energiju iz zajedničkih kapaciteta i da za nju plati 155 evra za jedan megavat-čas. Građani Srbije neće plaćati podsticajne tarife za tu energiju, što je praksa u svim članicama EU, a budžet Srbije će ostvariti značajne prihode po tom osnovu, navodi se u saopštenju Ministarstva infrastructure i energetike.

Kako je najavljeno, na sastanku će biti reči i o realizaciji drugih projekata, uključujući saradnju “Elektroprivrede Srbije” (EPS) i italijanske kompanije “Edison”, koja bi trebalo da u projekat “Kolubara B” uloži više od milijardu evra.

U delegaciji Srbije biće i savetnik predsednika Vlade Srbije za energetiku Petar Škundrić, državni sekretar Ministarstva infrastrukture i energetike Dušan Mrakić i generalni direktor EPS-a Dragomir Marković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik