Energija iz domaćih resursa – temelj i stabilnost regiona

Bez autora
Nov 19 2013

Pokrajinska sekretarka za energetiku i mineralne sirovine Nataša Pavićević-Bajić potpisala je ugovore o dodeli bespovratnih sredstva za sufinansiranje realizacije projekata štedljive javne rasvete, sa predstavnicima deset lokalnih samouprava i Grada Sombora. Štedljiva javna rasveta, kroz lokalne samouprave i gradove, samo je jedna od mera energetske efikasnosti, a najvažniji cilj je racionalna potrošnja energija, kao i promena navika i odnosa prema upotrebi energije. Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine formirao je radnu grupu, sastavljenu od predstavnika iz svih lokalnih samouprava u Vojvodini, sa ciljem da se izradi metodologija za utvrđivanje nultog stanja svih vrsta energije i njihove potrošnje u lokalnim samoupravama. Utvrđivane stanja je osnov za početak racionalne potrošnje energije, uštede, kao i za planiranje mera i proizvodnje iz domaćih resursa.

Energija iz domaćih resursa – temelj i stabilnost regionaPokrajinska sekretarka za energetiku i mineralne sirovine Nataša Pavićević-Bajić potpisala je ugovore o dodeli bespovratnih sredstva za sufinansiranje realizacije projekata štedljive javne rasvete, sa predstavnicima deset lokalnih samouprava i Grada Sombora.

Štedljiva javna rasveta, kroz lokalne samouprave i gradove, samo je jedna od mera energetske efikasnosti, istakla je sekretarka Nataša Pavićević-Bajić i dodala da je najvažniji cilj racionalna potrošnja energija, kao i promena navika i odnosa prema upotrebi energije.

Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine formirao je radnu grupu, sastavljenu od predstavnika iz svih lokalnih samouprava u Vojvodini, sa ciljem da se izradi metodologija za utvrđivanje nultog stanja svih vrsta energije i njihove potrošnje u lokalnim samoupravama. Utvrđivane stanja je osnov za početak racionalne potrošnje energije, uštede, kao i za planiranje mera i proizvodnje iz domaćih resursa. Objedinjavanjem aktivnosti energetske efikasnosti i proizvodnje toplotne i električne energije iz domaćih resursa, za nekoliko godina smanjiće se energetska zavisnost, što predstavlja osnov i temelj razvoja našeg regiona. Najvažnije je da se u što skorijoj budućnosti lokalne samouprave počnu baviti energijom, odnosno da izgrade svoj mikro-sistem, koji će biti prilagođen stanju potrošnje i resursima u lokalnoj samoupravi.

Pokrajinski sekretarijat će sledeće godine finansijski podržati izradu programa racionalne potrošnje energije. Kroz novoformiranu radnu grupu biće data podrška i pomoć samoj izradi strateškog okvira upravljanja energijom na lokalnom nivou, integrisanog u regionalnoj strategiji razvoja bioenergije i energetske efikasnosti, koja je usklađena sa strategijom Republike Srbije.

Akcenat će tokom sledeće godine biti stavljen na izradu tih dokumenata, koji su preduslov za finansiranje svih projekata energetske efikasnosti i primene domaćih resursa u proizvodnji toplotne i električne energije. Izradom ovih dokumenata stvoriće se osnov za prelazak sa pojedinačne podrške projekatima na sistemsku podršku projekata energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije.

Nataša Pavićević-Bajić je izrazila očekivanje da će u 2015. godini doći do realizacije velikih i konkretnih projekata, čiji će se učinak odraziti na svakog građanina naše zemlje. Dobijeni efekti će vremenom početi da ukazuju koliko je bitno da se svi bavimo energijom, istakla je Nataša Pavićević-Bajić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik