EPCG: Potrošnja struje u avgustu povećana 12,6 odsto

Bez autora
Sep 25 2011

Ukupna potrošnja električne energije u avgustu je, prema podacima Elektroprivrede (EPCG) bila veća 12,6 odsto u odnosu na prethodni mjesec, dok rast kod distributivnih potrošača iznosi 15,5 odsto. Najveće povećanje potrošnje, čak 30 odsto, zabilježeno je u Podgorici i Danilovgradu, dok se u primorskim opštinama on kreće između 10 i 20 odsto. Za razliku od primorskih, u sjevernim opštinama nema značajnijih odstupanja u potrošnji električne energije u ljetnjem periodu. Potrošnja električne energije ljeti, posebno tokom avgusta, bilježi stalni rast. Tako je u odnosu na 2007. kada je potrošeno skoro 200 hiljada megavat sati (MWh), ove godine u avgustu utrošeno blizu 30 hiljada MWh energije više. Potrošnja u prošlom mjesecu prosječno je dnevno rasla i do 1,5 miliona kilovat sati (kWh), dok je Hidroelektrana (HE) Perućica bila u remontu, a nivo akumulacija znatno ispod planiranog.

EPCG: Potrošnja struje u avgustu povećana 12,6 odstoUkupna potrošnja električne energije u avgustu je, prema podacima Elektroprivrede (EPCG) bila veća 12,6 odsto u odnosu na prethodni mjesec, dok rast kod distributivnih potrošača iznosi 15,5 odsto.

“Najveće povećanje potrošnje, čak 30 odsto, zabilježeno je u Podgorici i Danilovgradu, dok se u primorskim opštinama on kreće između 10 i 20 odsto”, rekao je rukovodilac Sektora za upravljanje proizvodnjom i trgovinom električne energije u EPCG, Momir Grbović.

On je za list Elektroprivreda kazao da, za razliku od primorskih, u sjevernim opštinama nema značajnijih odstupanja u potrošnji električne energije u ljetnjem periodu javila je MINA-BUSINESS.

“Potrošnja električne energije ljeti, posebno tokom avgusta, bilježi stalni rast. Tako je u odnosu na 2007. kada je potrošeno skoro 200 hiljada megavat sati (MWh), ove godine u avgustu utrošeno blizu 30 hiljada MWh energije više”, kazao je Grbović.

Potrošnja u prošlom mjesecu prosječno je dnevno rasla i do 1,5 miliona kilovat sati (kWh), dok je Hidroelektrana (HE) Perućica bila u remontu, a nivo akumulacija znatno ispod planiranog.

Grbović smatra da to dovoljno govori o neophodnosti uvoza u periodu povećane potrošnje i podsjeća da Crnoj Gori godišnje nedostaje 30 odsto električne energije.

“Cijena električne energije na evropskim berzama dostigla je cijenu od 65 EUR po MWh za band energiju, što je znatno više u odnosu na 47,42 EUR koliko je odobrila Regulatorna agencija za energetiku (RAE) za uvoz energije”, objasnio je Grbović.

Zbog takve procjene regulatora, EPCG je u avgustu dnevno za uvoz izdvajala 100 hiljada EUR više od plana.

Grbović je rekao da cijena energije koju je EPCG uvozila posljednjih godina, ipak, zavisi od cijena na berzama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik