EPS: Jedinstvene cene u celoj Srbiji

Bez autora
Nov 18 2013

Aleksandar Obradović, v.d. direktora "Elektroprivrede Srbije" predložiće članovima Upravnog odbora JP EPS da na sednici, zakazanoj za 20. novembar, usvoje predlog o uvođenju jedinstvene cene za troškove distribucije električne energije na celoj teritoriji Republike Srbije. To će se učiniti formiranjem Operatora distributivnog sistema (ODS).Osnivanje ovog novog zavisnog privrednog društva je jedini način da svi kupci koji od 1. januara 2014. godine izlaze na tržište električne energije u Srbiji imaju iste uslove za pristup distributivnoj mreži i da se spreči neravnomerna raspodela troškova između pojedinih regiona Republike Srbije.

EPS: Jedinstvene cene u celoj SrbijiAleksandar Obradović, v.d. direktora "Elektroprivrede Srbije" predložiće članovima Upravnog odbora JP EPS da na sednici, zakazanoj za 20. novembar, usvoje predlog o uvođenju jedinstvene cene za troškove distribucije električne energije na celoj teritoriji Republike Srbije.

To će se učiniti formiranjem Operatora distributivnog sistema (ODS). Osnivanje ovog novog zavisnog privrednog društva je jedini način da svi kupci koji od 1. januara 2014. godine izlaze na tržište električne energije u Srbiji imaju iste uslove za pristup distributivnoj mreži i da se spreči neravnomerna raspodela troškova između pojedinih regiona Republike Srbije. Obradović je i ranije u nekoliko navrata pokušavao da ovu odluku uvrsti u dnevni red sednice UO EPS-a, ali je svaki put predlog odbijen.

Ako od 1. januara 2014. godine sadašnjih pet privrednih društava za distribuciju električne energije bude organizovano kao pet operatora distributivnog sistema (ODS), kupci na srednjem naponu plaćaće različite cene mrežarine, jer će postojati pet različitih cena za pristup distributivnoj mreži. Zbog toga bi kupci u Srbiji koji troše istu količinu električne energije, od 1. januara 2014. dobijali račune po različitim cenama - u zavisnosti od toga u kom delu zemlje rade.

Kupci koji budu izašli na liberalizovano tržište električne energije, a reč je o više od 3.000 kupaca iz privrede, za istu strukturu i količinu potrošnje imaće različite iznose računa. Na primer, za jednaku potrošnju benzinska pumpa u Nišu plaćaće veću cenu nego pumpa u Beogradu.

Desiće se diskriminacija kupaca u delatnosti koja treba da bude ponuđena svima pod jednakim uslovima i to u kategoriji privrede, a to će dovesti do neravnomernog regionalnog razvoja jer će troškovi poslovanja na jugu Srbije biti veći nego u ostatku države. Zbog većih tarifa, uslovljenih veličinom i strukturom pet privrednih društava za distribuciju, skoro polovina privrede koja posluje u Srbiji biće diskriminisana u odnosu na privredu u Vojvodini i Beogradu. Ta situacija može se izbeći jedino formiranjem jednog ODS na nivou cele Srbije umesto postojećih pet, što je i predviđeno Polaznim osnovama za reorganizaciju "Elektroprivrede Srbije", koje je Vlada Srbije usvojila 16. novembra prošle godine. Formiranje jednog ODS donosi i smanjenje troškova i efikasnije poslovanje, kao i ravnomerne uslove za razvoj privrede, dok bi pet ODS donelo povećanje troškova i nepovoljne uslove za regionalni razvoj.

U slučaju da se ne osnuje jedan ODS već nastavi da radi pet ODS, od 1. januara 2015. godine i domaćinstva u Srbiji neće imati jednak cenovnik za mrežarinu, koja čini deo cene električne energije. To znači da bi došlo do regionalne diskriminacije kupaca električne energije.

Odredbe Zakona o energetici, Ugovora o Energetskoj zajednici Jugoistočne Evrope i Zaključka Vlade Srbije o usvajanju Polaznih osnova za reogranizaciju EPS od 16. novembra prošle godine podrazumevaju da je "Elektroprivreda Srbije" bila u obavezi da razdvoji delatnosti snabdevanja od distribucije električne energije. Bez razdvajanja tih delatnosti ne bi bilo moguće ni otvaranje tržišta električne energije na srednjem naponu kako je određeno Zakonom o energetici.

Osnivanjem "EPS Snabdevanja" delimično su ispunjene te obaveze, ali pet privrednih društava za distribuciju električne energije sada obavlja posao Operatora distributivnog sistema (ODS), iako je Polaznim osnovama prediviđeno formiranje jednog ODS u okviru sistema "Elektroprivrede Srbije".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik