EPS kupio struju od Republike Srpske

Bez autora
Oct 07 2012

“Elektroprivreda Srbije” (EPS) je ovog meseca kupila električnu energiju od “Elektroprivrede Republike Srpske” (EPRS) na javnom tenderu, na tržištu u cilju snabdevanja kupaca na prenosnom sistemu u 2013. u Srbiji. EPS poseduje dve licence za trgovinu električnom energijom od 2006. godine. Reč je o dve licence - prvoj za trgovinu za snabdevanje tarifnih kupaca, što je jedina licenca u Srbiji i drugoj za trgovinu električnom energijom na tržištu i tu licencu pored EPS-a poseduje i više od 50 trgovaca u Srbiji. Pošto EPS poseduje jedina ekskluzivna prava da snabdeva tarifne kupce u Srbiji, mora da primenjuje zakon o javnim nabavkama. Od 2006. do kraja 2012. svi kupci u Srbiji imaju status tarifnih kupaca svojom voljom, tako da za njihovo snabdevanje EPS mora u slučaju nedostatka električne energije iz svojih proizvodnih kapaciteta da obezbedi kupovinom na tržištu primenom prve licence.

EPS kupio struju od Republike Srpske“Elektroprivreda Srbije” (EPS) je ovog meseca kupila električnu energiju od “Elektroprivrede Republike Srpske” (EPRS) na javnom tenderu, na tržištu u cilju snabdevanja kupaca na prenosnom sistemu u 2013. u Srbiji.

EPS je u svom saopštenju naveo da poseduje dve licence za trgovinu električnom energijom od 2006. godine. Reč je o dve licence - prvoj za trgovinu za snabdevanje tarifnih kupaca, što je jedina licenca u Srbiji i drugoj za trgovinu električnom energijom na tržištu i tu licencu pored EPS-a poseduje i više od 50 trgovaca u Srbiji.

Pošto EPS poseduje jedina ekskluzivna prava da snabdeva tarifne kupce u Srbiji, mora da primenjuje zakon o javnim nabavkama.

Od 2006. do kraja 2012. svi kupci u Srbiji imaju status tarifnih kupaca svojom voljom, tako da za njihovo snabdevanje EPS mora u slučaju nedostatka električne energije iz svojih proizvodnih kapaciteta da obezbedi kupovinom na tržištu primenom prve licence.

Od 1. januara 2013. otvara se efektivno tržište na prenosnom sistemu, što znači da kupci na prenosnom sistemu gube pravo da budu tarifni kupci. To znači da je njihovo snabdevanje po tržišnim principima, odnosno i EPS za njihovo snabdevanje može da koristi drugu licencu, kao i svi ostali trgovci.

Primenom te licence EPS je kupio električne energije od EPRS na javnom tenderu u oktobru, u cilju snabdevanja kupaca na prenosnom sistemu u 2013. godini u Srbiji.

Od 2006. do 2012. EPS je koristio samo prvu licencu, jer nije bilo kvalifikovanih kupaca u Srbiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik