EPS napustilo 138 kupaca

Bez autora
Aug 13 2014

Otvaranjem tržišta električne energije potrošači na visokom naponu imali su obavezu da se opredele i potpišu ugovor sa snabdevačem koji više ne mora da bude EPS. Od prošle godine odluku o izboru snabdevača moralo je da donese i oko 4.200 potrošača na srednjem naponu i oni na niskom koji nemaju status malog kupca, dok će od naredne 2015. to učiniti i potrošači iz kategorije domaćinstva. Utakmica na domaćem elektroenergetskom tržištu je počela, a uz EPS, za kupce u Srbiji nadmeću se i kompanije GEN-I, Rudnap, Vuković 1967 i Nova Komoditis. Do sada je, prema podacima koje smo dobili od EPS Snabdevanja, drugog snabdevača izabralo 138 donedavno EPS-ovih kupaca ili 2,8 odsto od ukupnog broja potrošača, dok je u proceduri zamene još oko 30 ili 0,6 odsto.

EPS napustilo 138 kupacaOtvaranjem tržišta električne energije potrošači na visokom naponu imali su obavezu da se opredele i potpišu ugovor sa snabdevačem koji više ne mora da bude EPS.

Od prošle godine odluku o izboru snabdevača moralo je da donese i oko 4.200 potrošača na srednjem naponu i oni na niskom koji nemaju status malog kupca, dok će od naredne 2015. to učiniti i potrošači iz kategorije domaćinstva.

Utakmica na domaćem elektroenergetskom tržištu je počela, a uz EPS, za kupce u Srbiji nadmeću se i kompanije GEN-I, Rudnap, Vuković 1967 i Nova Komoditis. Do sada je, prema podacima koje smo dobili od EPS Snabdevanja, drugog snabdevača izabralo 138 donedavno EPS-ovih kupaca ili 2,8 odsto od ukupnog broja potrošača, dok je u proceduri zamene još oko 30 ili 0,6 odsto.

Kada je reč o domaćinstvima, ne očekuje se da će preveliki broj tražiti novog snabdevača, jer je prosečna cena struje za tu kategoriju, čak i uz poskupljenje o kome se govori, među najnižima u regionu, pa su slabe šanse da konkurencija ponudi nižu.

"Iskustvo razvijenih zemalja pokazuje da mali broj domaćinstava menja snabdevača. Ako je tako u uslovima kada je regulisana cena tržišna, malo je verovatno da će snabdevači u Srbiji moći da daju cenu atraktivniju od one koju nudi EPS Javno snabdevanje", navodi Ljiljana Hadžibabić, članica Saveta Agencije za energetiku, i dodaje da ne bi bilo dobro da cena za grejanje bude manja od regulisane, jer bi se u tom slučaju povećalo korišćenje električne energije u grejnoj sezoni.

Međutim, dodaje sagovornica lista Danas, moguće je da za neke profile potrošnje drugi snabdevači ili sam EPS kao snabdevač na slobodnom tržištu ponudi nižu cenu za, na primer, period grejanja.

Sudeći po broju kupaca koji su od početka otvaranja tržišta električne energije promenili snabdevača, očigledno je da se jedna za drugom rešavaju početne teškoće koje su pratile ovaj proces - od nespremnosti preduzeća za izlazak na tržište do nejasnoća oko sprovođenja javnih nabavki. Tržište se polako uhodava, ali još ima prepreka da bi "zaživelo“ poput onog u recimo Sloveniji ili Hrvatskoj.

"EPS Snabdevanje se još ne ponaša tržišno. Cene koje nudi kupcima najčešće su ispod tržišnih, jer ono ima privilegiju da po takvim cenama kupuje energiju od svojih proizvođača. Takođe, uvođenjem i podnošenjem uverenja o domaćem poreklu robe na javnim nabavkama, što je omogućeno Zakonom o javnim nabavkama, EPS Snabdevanje u startu ima prednost od 15 odsto u ceni. Da bi u tom segmentu kupaca tržište bilo otvoreno, električna energija mora da bude izuzeta iz kriterijuma domaćeg porekla, kao što je to slučaj u ostalim državama", kaže a Danas Dejan Paravan, izvršni direktor prodaje u GEN-I.

Prema njegovim rečima, još jedan razlog sporijeg otvaranja tržišta jeste to što nema jasnih pravila, standardizacije i automatizacije oko dostavljanja mernih i obračunski podataka od strane operatora prenosnog i distributivnih sistema snabdevaču.

"Kada bi snabdevači raspolagali detaljnim mernim podacima, kupci bi imali niže cene", kaže i dodaje da ta kompanija planira da proširi prodaju krajnjim kupcima, nudeći alternativne produkte, odnosno pogodnosti prilagođene profilu potrošnje kupca, čime će biti konkurentan.

Sagovornik lista Danasa navodi da GEN-I kontaktiraju kupci koji su već na tržištu kako bi saznali uslove snabdevanja i eventualno promenili snabdevača. Dodaje da su kupci koji su lane izašli na tržište već dosta upoznati sa povoljnostima, ali da su prednosti i posledice otvorenog tržišta onima koji su na njemu od ove godine i dalje poprilična nepoznanica.

Nije teško pretpostaviti da će naredni meseci na srpskom tržištu električne energije biti dinamični i zanimljivi. Kako navode u Agenciji za energetiku, verovatno će se snabdevačima koji su već aktivni na njemu pridružiti i neki novi. Pažnja svih, kako to pravila tržišta i nalažu, biće usmerena na jake i uspešne firme. Preduzeća u stečaju, firme u restrukturiranju i neplatiše svakako nisu zanimljivi kupci. U nekoliko navrata, od početka godine, zbog kupaca koji nisu stigli na vreme da sprovedu javnu nabavku produžavan je rok do koga mogu da budu na rezervnom snabdevanju, a ako i po isteku novog datuma ne izaberu snabdevača, po slovu zakona trebalo bi da usledi isključenje sa mreže.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik