Gas gura nove cene

Bez autora
Oct 23 2011

Dugovanja za gas premašuju 66 milijardi dinara, pa u "Srbijagasu" kažu da im ni novembarsko poskupljenje ne rešava probleme, jer je cena gasa daleko od ekonomske. Više cene gasa uticaće, ne samo na cene grejanja već i drugih industrijskih proizvoda i ukupnu inflaciju. U najvećem broju individualnih domaćinstva mesečni računi uvećavaju se i do 2.000 dinara.Šestočlano domaćinstvo Bogosavljevića gas koristi godinama, ne samo za grejanje, već i za kuvanje i zagrevanje bojlera. Teško plaćaju, jer je mesečni račun i sada oko 20.000 dinara.

Gas gura nove ceneNovembarsko poskupljenje gasa uticaće ne samo na cenu grejanja već i industrijskih proizvoda i ukupnu inflaciju. U najvećem broju individualnih domaćinstva mesečni računi uvećavaju se i do dve hiljade dinara.

Dugovanja za gas premašuju 66 milijardi dinara, pa u "Srbijagasu" kažu da im ni novembarsko poskupljenje ne rešava probleme, jer je cena gasa daleko od ekonomske.

Više cene gasa uticaće, ne samo na cene grejanja već i drugih industrijskih proizvoda i ukupnu inflaciju. U najvećem broju individualnih domaćinstva mesečni računi uvećavaju se i do 2.000 dinara.

Šestočlano domaćinstvo Bogosavljevića gas koristi godinama, ne samo za grejanje, već i za kuvanje i zagrevanje bojlera. Teško plaćaju, jer je mesečni račun i sada oko 20.000 dinara.

"Bićemo prinuđeni da smanjimo centralno grejanje, da zavrnemo u jednoj sobi, a gde su peći da ugasimo jednu. Jedino tako možemo smanjiti račun", rekla je Ljiljana Bogosavljević.

Pitanje je dana do kada će i cene grejanja mirovati. U toplanama se ponovo preračunavaju i većina će tražiti povećanje najmanje 10 do 20 odsto.

Hoće li i za koliko grejanje poskupeti zavisi od lokalnih samouprava i njihove mogućnosti da dotiraju svoje toplane. Međutim, zbog skupog mazuta, u osam toplana koje ne mogu da koriste gas su, kažu, u još težoj situaciji.

Analize pokazuju da prosečna cena grejanja treba da bude oko 92 dinara po kvadratnom metru. Tu cenu ima samo nekoliko toplana. U Valjevu je, recimo, 15 dinara niža, pa su tražili da grejanje poskupi na bar 80,5 dinara.

"Očekuejmo da što pre primenjujemo tu cenu. Ukoliko nemate cenu koja pokriva realne i opravdane troškove proizvodnje i isporuke toplotne enerije ulazite u problem gubitka u problem ugrožavanja grejne sezone", rekao je direktor "Valjevske toplane" Dragan Despotović.

Poskupljenja, veća inflacija

Privrednici se, takođe, žale da ih viša cena gasa gura u još veće gubitke. Ekonomisti upozoravaju da bi to moglo da izazove i druga poskupljenja, jer taj energent učestvuje u ceni brojnih proizvoda.

Profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu Đorđa Đukića brine troškovna inflacija koja, zbog pada privredne aktivnosti, utiče na cene.

"Samo je pitanje kada će taj balon pući, kada će se ta inflacija efektivno ostvariti, a građani to već dobro osećaju u supermarketima jer neki su proizveodi drastično skočili", rekao je Đukić.

Procenjuje se da će novembarsko poskupljenje gasa podići inflaciju za oko 0,3 procenta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik