Gas podvodno do Evrope

Bez autora
Sep 07 2011

Prva linija gasovoda "Severni tok" zvanično je puštena u rad, nakon što su poslednje cevi tog dela gasovoda spojene 19. avgusta. Ruski premijer Vladimir Putin je bio taj koji je uz pomoć računara na kompresorskoj stanici "Portovaja" pustio tehnički gas kroz novi gasovod."Severni tok", dugačak 1.220 kilometra, pruža se po dnu Baltičkog mora, od Rusije do Nemačke, a planirano je da se kroz njega godišnje isporučuje i do 55 milijardi kubnih metara gasa. Međutim, taj obim tranzita biće dostignut tek u jesen 2012. godine, kada se pusti i druga linija gasovoda.

Gas podvodno do EvropeGasovod "Severni tok" zvanično je otvoren. Preko dna Baltičkog mora, Rusija će godišnje isporučivati Evropi i do 55 milijardi kubnih metara gasa, i tako izbeći tranzit kroz Ukrajinu.

Prva linija gasovoda "Severni tok" zvanično je puštena u rad, nakon što su poslednje cevi tog dela gasovoda spojene 19. avgusta. Ruski premijer Vladimir Putin je bio taj koji je uz pomoć računara na kompresorskoj stanici "Portovaja" pustio tehnički gas kroz novi gasovod.

"Severni tok", dugačak 1.220 kilometra, pruža se po dnu Baltičkog mora, od Rusije do Nemačke, a planirano je da se kroz njega godišnje isporučuje i do 55 milijardi kubnih metara gasa. Međutim, taj obim tranzita biće dostignut tek u jesen 2012. godine, kada se pusti i druga linija gasovoda, prenosi RIA Novosti.

"Gasprom" je već potpisao dugoročne ugovore o isporuci gasa, ovim putem, u nekoliko zemalja Evropske unije, u Nemačku, Dansku, Holandiju, Belgiju, Francusku i Veliku Britaniju.

Prve isporuke gasa namenjenog evropskim potrošačima, kroz ovu liniju gasovoda, biće moguće već krajem oktobra.

"Severni tok" je zajednički projekat ruskog "Gasproma", nemačkih, francuskih i holandsih kompanija.

"Gasprom" je ranije najavaljivao da je moguća i izgradnja treće linije "Severnog toka", jer u Evropi postoji velika potražnja za regularnim isporukama gasa.

Ruski premijer je na zvaničnom puštanju gasovoda izjavio da Ukrajina, zbog "Severnog toka" gubi ekskluzivna prava na tranzit ruskog gasa. "Mislim da će naši odnosi (Rusije i Ukrajine) ubuduće biti sve više nalik civilizovanim tržišnim odnosima", istakao je Putin i dodao da je svaka tranzitna država u iskušenju da iskoristi tu situaciju da bi ostvarila neke svoje ciljeve.

Ukrajina, inače, smatra da je cena ruskog gasa veoma visoka, dok je cena tranzita suviše niska.

Proteklih godina, zbog sporova Rusije i Ukrajine oko cene, dva puta je dolazilo do prekida isporuka ruskog gasa u Evropu, 2005. i 2009. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik