Gas sigurno poskupljuje

Bez autora
Mar 02 2011

Odluka o poskupljenju gasa biće doneta u drugoj polovini aprila i primenjivaće se od maja ili juna. Blagog trenda rasta cene gasa sigurno će biti.Vlada Srbije već je odobrila poskupljenje grejanja i struje, koje neće biti malo. Ova godina će za "Srbijagas" biti teška, jer to preduzeće ima dugovanja oko 300 miliona evra, zbog neodgovarajućeg rasta cene gasa, kamata i kursnih razlika.

Gas sigurno poskupljujeGeneralni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao da će gas sigurno poskupeti, ali nije precizirao koliko. Odluka o poskupljenju tog energenta biće doneta u drugoj polovini aprila i primenjivaće se od maja ili juna, kaže Bajatović.

Odluka o poskupljenju gasa biće doneta u drugoj polovini aprila i primenjivaće se od maja ili juna,kaže generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

"Blagog trenda rasta cene gasa sigurno će biti", rekao je Bajatović novinarima na Biznis forumu na Kopaoniku, ali nije mogao da precizira koliko će iznositi poskupljenje tog energenta.

Bajatović je podsetio da je Vlada Srbije već odobrila poskupljenje grejanja i struje, koje, kako je ocenio, neće biti malo.

Ova godina će, prema rečima Bajatovića, za "Srbijagas" biti teška, jer to preduzeće ima dugovanja oko 300 miliona evra, zbog neodgovarajućeg rasta cene gasa, kamata i kursnih razlika.

Na pitanje zašto se "Srbijagas" nije bolje osigurao od kursnih razlika, Bajatović je rekao da za to nije bilo saglasnosti unutar kompanije, kao i da je ponuda bila loša, a rizik prevelik.

Sa Putinom o "Južnom toku" i Banatskom Dvoru

Generalni direktor "Srbijagasa" potvrdio je da će tokom naredne posete ruskog premijera Vladimira Putina Srbiji, najavljene za 23. mart, biti reči o gasovodu "Južni tok" kroz Srbiju i izgradnji podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru i ulasku "Sogos osiguranja" i "Gasprom banke" na srpsko tržište, u partnerstvu sa "Srbijagasom".

Bajatović je nagovestio i mogućnost zajedničkih ulaganja u oblasti proizvodnje gasnih centrala za proizvodnju električne energije i dodao da je "Srbijagas" već obavestio Vladu da je zainteresovan za zajednička ulaganja na tim projektima.

"Srbijagas" je zainteresovan za partnerstvo sa ruskim kompanijama u proizvodnji električne energije iz gasnih centrala", rekao je Bajatović.

Direktor "Srbijagasa" ogradio se rečima da on samo pretpostavlja da će to biti neke od tema razgovora premijera Putina sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić prošle nedelje je najavio da će tokom radne posete premijera Putina Beogradu naglasak biti na ekonomskim pitanjima i pokretanju novih strateških projekata u energetici i infrastrukuri.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik