Gas skuplji od novembra?

Bez autora
Oct 09 2011

Gas bi od 1. novembra trebalo da poskupi u proseku za 15 odsto. Očekuje se da će odluka o poskupljenju gasa biti na dnevnom redu Vlade sledeće sednice. Ukoliko se Vlada sa tim složi, od 1. novembra će stupiti na snagu nova cena gasa. Poskupljenje za domaćinstva će biti oko 10 odsto i jedan kubni metar gasa će koštati oko 36 dinara, te će prosečan račun porasti sa 12.000 na 14.000 dinara.Transportni i skladišni kapaciteti "Srbijagasa" spremni su za grejnu sezonu koja počinje 15. oktobra i postoji dogovor sa Vladom o tome da se, posle novembarskog poskupljenja, cena gasa ne menja do naredne grejne sezone, iako se očekuje da gas u svetu poskupi početkom 2012. godine.

Gas skuplji od novembra?Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović najavljuje da će gas poskupeti od 1. novembra ako to odobri Vlada. Gas za domaćinstva će biti 10 odsto skuplji, precizirao je Bajatović.

"Gas bi od 1. novembra trebalo da poskupi u proseku za 15 odsto", rekao je generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

"Očekujem da će odluka o poskupljenju gasa biti na dnevnom redu Vlade sledeće sednice. Ukoliko se Vlada sa tim složi, od 1. novembra će stupiti na snagu nova cena gasa", rekao je Bajatović novinarima na svečanosti povodom obeležavanja Dana "Srbijagasa".

Bajatović je precizirao da će poskupljenje za domaćinstva biti oko 10 odsto i da će jedan kubni metar gasa koštati oko 36 dinara, te će prosečan račun porasti sa 12.000 na 14.000 dinara.

Direktor "Srbijagasa" rekao je da su transportni i skladišni kapaciteti tog preduzeća spremni za grejnu sezonu koja počinje 15. oktobra i da postoji dogovor sa Vladom o tome da se, posle novembarskog poskupljenja, cena gasa ne menja do naredne grejne sezone, iako se očekuje da gas u svetu poskupi početkom 2012. godine.

Bajatović je rekao i da će, ukoliko se po planu nastavi punjenje skladišta gasa u Banatskom dvoru, Srbija imati dovoljno gasa cele sezone čak iako dođe do krize sa snabdevanjem.

Dugovi toplana za gas iznose oko osam milijardi dinara, rekao je Bajatović i dodao da je da je rebalansom budžeta "Srbijagasu" odobreno dodatno zaduženje od 190 miliona evra zbog razlike u nabavnoj i prodajnoj ceni gasa.

Bajatović je rekao da "Srbijagas" planira izgradnju dve do četiri gasne elektrane za proizvodnju struje. Zbog toga su, kaže, Vladi uputili zahtev za proširenje delatnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik