Gasno povezivanje sa Bugarskom

Bez autora
Oct 01 2012

Sledeće godine trebalo bi da počnu radovi na izgradnji gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske koja bi kretala iz Niša preko Dimitrovgrada ka Sofiji. EK je edosta pomogla Srbiji, pre svega, u elektroenergetskoj oblasti, u čijem je sklopu i taj projekat vredan između 100 i 120 miliona evra, od čega je za Srbiju potrebno 62 miliona evra. Potpisivanje memoranduma vezanog za realizaciju tog projekta se očekuje u novembru, tokom održavanja naftnog foruma u Beogradu. EU će za realizaciju gasovoda donirati 10 miliona evra, a ostatak će finansirati Srbija u okviru aranžmana sa ostalim evropskim institucijama. Taj projekat je od ključnog značaja za Srbiju, region i celu EU.

Gasno povezivanje sa BugarskomSledeće godine bi trebalo da počnu radovi na izgradnji gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske, najavio premijer Ivica Dačić. Interkonekcija bi kretala iz Niša preko Dimitrovgrada ka Sofiji.

Premijer Srbije Ivica Dačić najavio je da bi sledeće godine trebalo da počnu radovi na izgradnji gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske koja bi kretala iz Niša preko Dimitrovgrada ka Sofiji.

Dačić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, posle razgovora sa direktorom Direktorata za energetiku Evropske komisije Fabricijom Barbacom, rekao da je EK dosta pomogla Srbiji, pre svega, u elektroenergetskoj oblasti, u čijem je sklopu i taj projekat vredan izmedju 100 i 120 miliona evra, od čega je za Srbiju potrebno 62 miliona evra.

Premijer je najavio da se potpisivanje memoranduma vezanog za realizaciju tog projekta očekuje u novembru, tokom održavanja naftnog foruma u Beogradu.

Dačić je dodao da će EU za realizaciju gasovoda donirati 10 miliona evra, a da će ostatak finansirati Srbija u okviru aranžmana sa ostalim evropskim institucijama.

Barbaco je rekao da je taj projekat od ključnog značaja za Srbiju, region i celu EU.

On je dodao da Srbija sticanjem statusa kandidata za članstvo u EU ima ključnu ulogu u razvoju energetike u ovom regionu.

Pored razvoja energetske infrastrukture, projekat je značajan i zbog otvaranja novih radnih mesta i obezbedjivanju ekonomskog razvoja jugoistočne Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik