Gasovod "Južni tok" 2015. godine počinje sa radom

Bez autora
Mar 23 2011

Srbija će izgradnjom gasovoda "Južni tok" postati čvorište za snabdevanje celokupnog regiona gasom iz Rusije, što je značajno u geostrateškom i političkom smislu.Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja u Vladi Republike Srbije Oliver Dulić je izjavio da će izgradnja deonice gasovoda kroz Srbiju koštati oko 700 miliona evra, a kapacitet tog dela gasovoda biće oko 40 milijardi metara kubnih gasa godišnje.

Gasovod "Južni tok" 2015. godine počinje sa radomSrbija će izgradnjom gasovoda "Južni tok" postati čvorište za snabdevanje celokupnog regiona gasom iz Rusije, što je značajno u geostrateškom i političkom smislu.

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja u Vladi Republike Srbije Oliver Dulić je izjavio da će izgradnja deonice gasovoda kroz Srbiju koštati oko 700 miliona evra, a kapacitet tog dela gasovoda biće oko 40 milijardi metara kubnih gasa godišnje. Ovaj gasovod prolaziće kroz Srbiju u dužini od približno 470 kilometara, a na njegovoj izgradnji biće angažovano više hiljada radnika.

Kako je ministar Dulić saopštio, Srbija će učiniti sve da pruži administrativnu i drugu vrstu podrške ovom projektu. Očekuje se da od tranzitnih taksi naša zemlja ima konstantan prihod, što je od izuzetnog ekonomskog značaja za Srbiju.

Izgradnja "Južnog toka" u Srbiji počeće 2013. godine, a krajem 2015. godine taj gasovod će biti pušten u rad. Do 2012. godine biće završene sve projektne radnje i izgradnja tog gasovoda odvijaće se paralelno u svim zemljama kroz koje "Južni tok" prolazi.

Najvažniji cilj izgradnje gasovoda je da se obezbedi savremen sistem distribucije gasa kao ekološki čistog energenta i bezbedno dopremanje gasa do potrošača.

Srbija je prva izradila studiju izvodljivosti za deo gasovoda koji prolazi preko njene teritorije, dok je zajedničko srpsko-rusko preduzeće "Južni tok" već formirano. Gasovod će u Srbiju ulaziti kod Zaječara, a postoje dve varijante za njegov izlazak u Mađarsku, što će zavisiti od konačne trase gasovoda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik