"Gasprom" najavio povećanje cena

Bez autora
Feb 13 2011

Predstavnici holdinga na sastanku sa investitorima u Moskvi objavili su da ruski "Gasprom" prognozira rast cene gasa za Evropu na 352 dolara za 1.000 kubnih metara, što je za 46 dolara ili 14 odsto više od cene po kojoj se gas 2010. godine isporučivao evropskim potrošačima.Prosečna cena gasa za zemlje Zajednice Nezavisnih Država ove godine će biti na nivou od 250 dolara. "Gasprom" u isto vreme planira da za devet odsto poveća izvoz gasa u zapadnu Evropu, na 152 milijarde kubnih metara.

"Gasprom" najavio povećanje cenaRuski "Gasprom" prognozira rast cene gasa za Evropu za 14 odsto više od cene po kojoj se gas 2010. godine isporučivao evropskim potrošačima. Prosečna cena gasa za zemlje Zajednice Nezavisnih Država ove godine će biti na nivou od 250 dolara.

Predstavnici holdinga na sastanku sa investitorima u Moskvi objavili su da ruski "Gasprom" prognozira rast cene gasa za Evropu na 352 dolara za 1.000 kubnih metara, što je za 46 dolara ili 14 odsto više od cene po kojoj se gas 2010. godine isporučivao evropskim potrošačima.

Prosečna cena gasa za zemlje Zajednice Nezavisnih Država ove godine će biti na nivou od 250 dolara, prenela je agencija Interfaks, pozivajući se na izvor u ruskom holdingu.

"Gasprom" u isto vreme planira da za devet odsto poveća izvoz gasa u zapadnu Evropu, na 152 milijarde kubnih metara. Ruski gas podmiruje 25 odsto potreba zapadne Evrope za ovim energentom.

Ruski izvoz gasa u Evropu je u januaru porastao za šest odsto, zahvaljujući većim isporukama u Italiju i Tursku, koje su ranije značajno smanjene.

Izvoz u zemlje ZND i Pribaltičku regiju, kako se očekuje, povećaće se za 4,2 milijarde kubnih metara na 73 milijarde.

Manje gasa za Evropu

Predstavnici holdinga su nedavno prvi put zvanično priznali da su prošlogodišnje isporuke gasa Evropi bile manje u odnosu na 2009. godinu, uprkos oporavku evropskog tržišta.

Do tada, "Gasprom" je ukazivao na simboličan rast ili rezultat na nivou 2009. godine.

Zamenik izvršnog direktora koncerna Valerij Golubjev je nedavno izjavio da su isporuke ruskog gasa evropskim potrošačima lane opale za 2,1 milijardu kubnih metara, na 138,6 milijardi.

"Gasprom" planira da ove godine proizvede 506,7 milijardi kubnih metara gasa, a zavisno od tržišne dinamike, moguća je i eksploatacija na nivou od 515 milijardi kubnih metara.

Ruski državni gasni monopolista je prošle godine proizveo 508,6 milijardi kubnih metara, deset odsto više nego 2009. godine.

Tržišne cene gasa u Evropi su u proseku znatno niže od "Gaspromovih".

Do sredine novembra 1.000 kubnih metara gasa u EU je koštala u proseku 260 dolara, za 15 odsto manje od prosečne cene ruske kompanije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik