Gazprom će plin za BiH uskoro dostavljati plinovodom Turski tok

Bez autora
Mar 03 2021

Do kraja ožujka kompanija Energoinvest potpisat će novi ugovor s ruskim Gazpromom o promjeni pravca za isporuku plina Bosni i Hercegovini, potvrdio je za Dnevni avaz Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH.

To znači da će BiH ubuduće ruski plin dobivati preko plinovoda Turski tok.

“Potpisnik ugovora između BiH i Gazproma je sarajevski Energoinvest. Oni su krajem prošle godine dobili zahtjev ruske kompanije za potpisivanje aneksa ugovora kojim se opskrba plinom prebacuje na Turski tok.

To znači preko Turske, Bugarske i Srbije, umjesto dosadašnjeg pravca preko Ukrajine, Mađarske i Srbije”, objasnio je Džindić. Riječ je o namjeri Gazproma da izbjegne pravac preko Ukrajine.

“Tražili smo da se potpisivanje aneksa odgodi za tri mjeseca. Za to vrijeme Energoinvest bi trebao s Gazpromom pronaći rješenje i potpisati finalni ugovor za ovu godinu. To još nije gotovo, a vjerujem da će posao biti završen do kraja ožujka. Trebala bi biti povoljnija varijanta za BiH”, dodao je ministar.

Prema njegovim riječima, ugovori o transportu plina s Mađarskom i Srbijom produženi su do 2023. godine.

“Dobili smo obećanje od Srbije da to neće biti problem jer je riječ o istim količinama plina. Kada je riječ o transportnim troškovim preko Mađarske, tu će se naći rješenje, a ima nekoliko opcija. Tvrdnja da gubimo kontrolu nad opskrbom plinom ne stoji jer mi niti danas ništa ne kontroliramo”, navodi Džindić, dodajući da je cilj BiH da dobije bolju cijenu.

“Moramo pokušati zaustaviti štetan ugovor s Mađarskom, koji je potpisan prije mandata ove vlade FBiH. Nekad se mora platiti šteta da bi mogli dobiti novu i povoljniju cijenu”, rekao je Džindić.

On tvrdi da će svi problem s plinom u BiH biti riješeni usvajanjem zakona o plinu i električnoj energiji na državnoj razini i izgradnjom novog južnog plinovoda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik