Gospodarstvu uskoro niže cijene plina

Bez autora
Mar 31 2011

Hrvatska možda ipak ima šansi da veliki ruski plinovod Južni tok prođe preko njenog teritorija. Naime, zbog situacije u Japanu i nuklearki, brojnim arapskim državama te problemima na koje je Gazprom naišao u Turskoj promijenili su se uvjeti, značaj i karakteristike tog međunarodnog plinovoda kojim će preko jugoistočne Europe stizati velike količine plina, jer je ponovo ojačala "ruska plinovodna opcija". Osim toga, za desetak dana u Moskvu putuje potpredsjednik Vlade Ivan Domagoj Milošević gdje će s predstavnicima Gazproma razgovarati i o plinu. Ovih dana dovršena je studija o sudjelovanju Hrvatske u tom velikom energetskom projektu u čijoj su izradi uz njihove sudjelovali i stručnjaci ruskog Gazproma. Sada će Gazprom, kad dobije sve studije izvedivosti iz zemalja zainteresiranih za Južni tok, njihove rezultate uklopiti u svoju studiju, koja će odrediti konačnu trasu tog velikog plinovoda.

Gospodarstvu uskoro niže cijene plinaHrvatska možda ipak ima šansi da veliki ruski plinovod Južni tok prođe preko njenog teritorija, reklo nam je u četvrtak više stručnjaka za plin na marginama 10. plinarskog foruma, koji je organizirala tvrtka Energetika marketing.

Naime, zbog situacije u Japanu i nuklearki, brojnim arapskim državama te problemima na koje je Gazprom naišao u Turskoj promijenili su se, kažu, uvjeti, značaj i karakteristike tog međunarodnog plinovoda kojim će preko jugoistočne Europe stizati velike količine plina, jer je ponovo ojačala "ruska plinovodna opcija". Osim toga, za desetak dana u Moskvu putuje potpredsjednik Vlade Ivan Domagoj Milošević gdje će s predstavnicima Gazproma razgovarati i o plinu.

Od Jerka Jelića Balte, predsjednika Uprave Plinacra, doznali smo da je ovih dana dovršena studija o sudjelovanju Hrvatske u tom velikom energetskom projektu u čijoj su izradi uz njihove sudjelovali i stručnjaci ruskog Gazproma. Sada će Gazprom, kad dobije sve studije izvedivosti iz zemalja zainteresiranih za Južni tok, njihove rezultate uklopiti u svoju studiju, koja će odrediti konačnu trasu tog velikog plinovoda.

A direktor Sektora razvoja Plinacra Goran Frančić napominje da su u studiji naglasili sve postojeće i planirane hrvatske objekte koji se mogu dobro uklopiti i koristiti Južnom toku. Zato očekuje povoljan rezultat Gazpromove studije i pregovora s tom ruskom kompanijom o konačnom statusu Hrvatske u tom velikom projektu.

Darko Horvat, ravnatelj Uprave za energetiku Ministarstva gospodarstva, upozorio je da se po postojećim ugovorima Vlade i Mola dosta netransparentno određuje dobavna cijena plina u Hrvatskoj. Osim toga, u zemljama u okruženju cijene plina za gospodarstvo niže su nego za kućanstva, dok je u Hrvatskoj suprotno.

»Zato želimo to bolje izbalansirati, što ne znači da će se cijena za kućanstva povećavati, nego smanjivanjem dobavne cijene i drugih ulaznih troškova s Ininom tvrtkom Prirodni plin, kao jedinim dobavljačem u Hrvatskoj, želimo dogovoriti povoljnije cijene za poduzetnike kako bismo im smanjili probleme zbog skupog plina«, kaže Horvat.

»Naime, tvrtke u Hrvatskoj plaćaju 20 do 30 posto skuplji plin nego u okruženju i zemljama EU-a. No, zasad ne mogu reći kakve se promjene i kada mogu očekivati«, dodaje Horvat.

Zasad se jedino zna da će već ove godine u sklopu usklađivanja hrvatskih i europskih propisa ovlast određivanja cijene plina s Vlade preći na Hrvatsku energetsku regulatornu agenciju (HERA), doznajemo od predsjednika njenog upravnog vijeća Danijela Žambokija.

Evelyn Panis, direktorica tvrtke EVN Croatia, najavila je da idućih godina u Zadarskoj, Šibenskoj te Splitsko-dalmatinskoj županiji planiraju, uz ulaganje 750 milijuna kuna, sagraditi 1450 kilometara distributivnih plinovoda čime bi, očekuju, mogli steći 130.000 potrošača.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik