Gradnja počinje krajem ove godine

Bez autora
May 30 2010

Nakon dobijanja urbanističke saglasnosti od federalnog Ministarstva okoliša i turizama te potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između kompanija KTG AG Lugano, BH-gas i KTG Zenica o isporuci gasa za zeničku termoelektranu-toplanu snage 230 MW/170 MW za najmanje 15 godina, okončana je prva faza realizacije ovog velikog projekta u Zenici. Švicarska je investitor, a sljedeći korak je izrada glavnog projekta, što je uslov da se dobije građevinska dozvola. Bez obzira na određene zastoje i poteškoće koje su imali u prethodnih dva-tri mjeseca, još imaju osjećaj da dobro pratie ovu dinamiku, tako da mogu najaviti da će početak radova biti ili krajem ove godine, ili u januaru naredne godine. Izgradnja će trajati 24 mjeseca, nakon toga će biti probna faza puštanja postrojenja, tako da bi punim kapacitetom ovo postrojenje trebalo početi raditi u prvom tromjesečju 2013. godine.

Gradnja počinje krajem ove godineNakon dobijanja urbanističke saglasnosti od federalnog Ministarstva okoliša i turizama te potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između kompanija KTG AG Lugano, BH-gas i KTG Zenica o isporuci gasa za zeničku termoelektranu-toplanu snage 230 MW/170 MW za najmanje 15 godina, okončana je prva faza realizacije ovog velikog projekta u Zenici.

Prema riječima Mose Franca, potpredsjednika KTG-a AG Lugano, Švicarska, koja je investitor, sljedeći korak je izrada glavnog projekta, što je uslov da se dobije građevinska dozvola.

- Bez obzira na određene zastoje i poteškoće koje smo imali u prethodnih dva-tri mjeseca, još imamo osjećaj da dobro pratimo ovu dinamiku, tako da mogu najaviti da će početak radova biti ili krajem ove godine, ili u januaru naredne godine, kazao je on na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Zenici.

Izgradnja će trajati 24 mjeseca, nakon toga će biti probna faza puštanja postrojenja, tako da bi punim kapacitetom ovo postrojenje trebalo početi raditi u prvom tromjesečju 2013. godine.

Mi ćemo, gdje god to bude moguće, pokušati skratiti ove rokove i ubrzati dinamiku, s obzirom na to da smo jako svjesni društvenog značaja ovog projekta za grad Zenicu, rekao je direktor KTG-a AG Lugano i predsjednik KTG-a Zenica Franco Fenini.

Načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović je naglasio kako je cilj projekta obezbjeđenje sigurnog i održivog izvora toplotne energije, da se puštanjem u rad termocentrale eliminira potreba dnevne potrošnje od 700 do 900 tona uglja za potrebe gradskog grijanja, čime se doprinosi ekologiji, te da će Općina Zenica postati suvlasnik profitabilnog preduzeća, koje će, kad bude pušteno u funkciju, značajno doprinijeti poboljšanju općinskog budžeta. Projekt ne podrazumijeva veliki broj zaposlenih, ali će oko 40 ljudi naći dobar posao, a bit će angažiran i značajan broj radnika u procesu izgradnje.

Radi se o jednoj od najvećih investicija u BiH poslije rata, a procjena je da će izgradnja termoelektrane-toplane koštati više od 200 miliona eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik