Gradnja vjetroelektrana 2012.

Bez autora
Sep 07 2011

Izgradnja 30 vjetrogeneratora na Krnovu vrijednih 110 miliona eura počeće najkasnije na proljeće sljedeće godine. Vjetrenjače će izgraditi japanska kompanija Micubiši, koji je ujedno i proizvođač vjetroelektrana. Ugovorom je predviđena izgradnja vjetroelektrana instalisane snage 50 MW, uslovno 72 MW. Crnogosrki elektroenergetski sistem je izdao elektroenergetsku saglasnost na instalisanu snagu 72 MW. Planirano je da se postave vjetrogeneratori instalisane snage 2,4 MW, ukupno njih 30. Očekivana proizvodnja električne energije VE Krnovo je oko 160 GWh, odnosno povećanje oko 5 odsto bilansirane domaće proizvodnje, saopštio je Kovačević. Na Krnovu će se proširiti pristupni put, asfaltiraće se putevi između vjetrogeneratora. Crna Gora će povećati instalisani snagu elektrana, ali će ovaj projekat biti ujedno i novi izazov za crnogorski elektroprenosni sistem, jer upravljanje vjetroelekranama u elektroenergetskom sistemu je novost u Crnoj Gori.

Gradnja vjetroelektrana 2012.Izgradnja 30 vjetrogeneratora na Krnovu vrijednih 110 miliona eura počeće najkasnije na proljeće sljedeće godine, saopštio je Portalu Analitika dr Igor Kovačević predstavnik Ministarstva ekonomije.

Vjetrenjače će izgraditi japanska kompanija Micubiši, koji je ujedno i proizvođač vjetroelektrana.

- Ugovorom je predviđena izgradnja vjetroelektrana instalisane snage 50 MW, uslovno 72 MW. Crnogosrki elektroenergetski sistem je izdao elektroenergetsku saglasnost na instalisanu snagu 72 MW. Planirano je da se postave vjetrogeneratori instalisane snage 2,4 MW, ukupno njih 30. Očekivana proizvodnja električne energije VE Krnovo je oko 160 GWh, odnosno povećanje oko 5 odsto bilansirane domaće proizvodnje, saopštio je Kovačević. Prema njegovim riječima, na Krnovu će se proširiti pristupni put, asfaltiraće se putevi između vjetrogeneratora.

- Crna Gora će povećati instalisani snagu elektrana, ali će ovaj projekat biti ujedno i novi izazov za crnogorski elektroprenosni sistem, jer upravljanje vjetroelekranama u elektroenergetskom sistemu je novost u Crnoj Gori. Nadati se da će izgradnje VE Krnovo pomoći većoj valorizaciji ovoga područja. Odustalo se od predloženog mjesta priključenja VE Krnovo u trafostanici Nikšić, nego se odabralo rješenje u Brzni, gdje je planirana i velika trafostanica 400/110 kV na delekovodu od primorja do Pljevalja, najavio je Kovačević.

Teoretski potencijal vjetroenergije u Crnoj Gori je ogroman. Međutim, tehnički potencijal je mnogo manji. Neke procjene govore da je moguće izgraditi vjetroelektane do 400 MW instalisane snage (kapaciteta preko 30%), ali je trenutno postojeći elektroenergetski sistem ograničavajući faktor.

- Izgradnja vjetroelektrana zahtjeva jak elektroenergetski sistem, a kako su u toku velike investicije u izgradnji interkonektivnih dalekovoda između Crne Gore i susjednih zemalja, očekivati je da će se podići i tehnička mogućnost integracije vjetroelektrana u elektroenergetski sistem, zaključio je Kovačević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik