Grčka ulaže u proizvodnju solarne energije

Bez autora
Sep 16 2011

Grčka koja inače plaća najviše premije na korištenje solarne energije u Evropi, planira da uloži 1,4 milijarde dolara u solarni fotonaponski projekt, kako bi se ojačala posrnula ekonomija ove zemlje. Ovaj projekt će sprovesti Grčka elektroprivreda koja je najveći proizvođač električne energije u zemlji, a radi se o izgradnji solarne elektrane ukupne snage 200 megavata.Pogodna grčka klima koja obiluje suncem i izvrsna je podloga za razvoj solarne energije. Grčka ima potencijala da usmeri tu proizvodnju na Nemačku, koja je do sada najveće svetsko tržište solarnih ćelija.

Grčka ulaže u proizvodnju solarne energijeGrčka koja inače plaća najviše premije na korištenje solarne energije u Evropi, planira da uloži 1,4 milijarde dolara u solarni fotonaponski projekt, kako bi se ojačala posrnula ekonomija ove zemlje.

Ovaj projekt će sprovesti Grčka elektroprivreda koja je najveći proizvođač električne energije u zemlji, a radi se o izgradnji solarne elektrane ukupne snage 200 megavata.

Pogodna grčka klima koja obiluje suncem i izvrsna je podloga za razvoj solarne energije. Grčka ima potencijala da usmeri tu proizvodnju na Nemačku, koja je do sada najveće svetsko tržište solarnih ćelija.

Početkom septembra, grčki ministar energetike George Papaconstantinou izjavio je kako je Evropi hitno treba sporazum koji će omogućiti "sunčanim" zemljama juga da usmere izvoz svoje solarne energije u severnije zemlje, pogotovo iz razloga što je Nemačka najavila ukidanje proizvodnje nuklearne energije.

U ovoj godini Grčka očekuje povećanje solarnih kapaciteta za 300 megavata, a do 2020. želi da poveća ukupne solarne kapacitete na 2.200 megavata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik