Has-komerc otvorio novi pogon peleta u Brčkom

Bez autora
Oct 13 2014

Pogon za proizvodnju drvenog peleta firme Has-komerc otvoren je u četvrtak (9. oktobra 2014. godine) u industrijskoj zoni u naselju Brod u Brčkom, objavljeno je na zvaničnom sajtu Distrikta. Kako je navedeno, ova firma trenutno zapošljava tridesetak radnika, a uz pomoć italijanskih partnera, ugrađena je najmodernija oprema pomoću koje su u mogućnosti da proizvedu oko 3 tone peleta na jedan sat. Obećavajuća je i činjenica da 90% proizvoda ima osigurane kupce na evropskom tržištu: u Italiji, Sloveniji i Njemačkoj, dok će ostatak biti ponuđen domaćem tržištu, kazao je vlasnik Sead Iljazović. Potražnja za peletom, ističe Iljazović, tolika je da proizvodnja u BiH ne može zadovoljiti potrebe samo jedne zemlje u Evropi. S tim u vezi on je iduće godine najavio otvaranje još jednog pogona i zapošljavanje dodatnih 150 radnika.

Has-komerc otvorio novi pogon peleta u BrčkomPogon za proizvodnju drvenog peleta firme Has-komerc otvoren je u četvrtak (9. oktobra 2014. godine) u industrijskoj zoni u naselju Brod u Brčkom, objavljeno je na zvaničnom sajtu Distrikta.

Kako je navedeno, ova firma trenutno zapošljava tridesetak radnika, a uz pomoć italijanskih partnera, ugrađena je najmodernija oprema pomoću koje su u mogućnosti da proizvedu oko 3 tone peleta na jedan sat.

- Obećavajuća je i činjenica da 90% proizvoda ima osigurane kupce na evropskom tržištu: u Italiji, Sloveniji i Njemačkoj, dok će ostatak biti ponuđen domaćem tržištu - kazao je vlasnik Sead Iljazović.

Potražnja za peletom, ističe Iljazović, tolika je da proizvodnja u BiH ne može zadovoljiti potrebe samo jedne zemlje u Evropi. S tim u vezi on je iduće godine najavio otvaranje još jednog pogona i zapošljavanje dodatnih 150 radnika.

- Često se javljaju zainteresovani investitori za ulaganje u Brčko distriktu BiH, ali rijetki su oni, poput firme Has-komerc, koji od administracije traže samo brzo rješavanje papirologije. Najčešće se pojavljuju zahtjevi da im se pripremi kvalitetna infrastruktura i opet se premišljaju- izjavio je gradonačelnik Brčko distrikta BiH Anto Domić, napominjući da i lokalna administracija mora ubrzati svoj rad i bolje se približiti investitorima.

Otvaranju i obilasku prostorija prisustvovali su su i zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Đorđa Kojić, te šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik