HEP želi termoelektranu u Osijeku

Bez autora
Oct 28 2014

Hrvatska elektroprivreda raspisala je natječaj za projektiranje, nabavu i gradnju plinske termoelektrane u Osijeku. Dogodilo se to samo mjesec dana nakon što je s mjesta predsjednika Uprave smijenjen Tomislav Šerić, koji se gradnji protivio, a mediji su nagađali da ga je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak zbog toga i udaljio s dužnosti. Za Upravu HEP-a nema dvojbe - termoelektrana kapaciteta do 500 megavata prijeko je potrebna. Ukoliko bi snagu prepolovili na 250 megavata, iskoristivost bi bila niža 5-6%. To znači uštede na godišnjoj razini na plinu, HEP bi s manjom snagom gubio 10-15 milijuna eura. To si ne smije dopustiti, rekao je predsjednik Uprave HEP-a Perica Jukić.

HEP želi termoelektranu u OsijekuHrvatska elektroprivreda raspisala je natječaj za projektiranje, nabavu i gradnju plinske termoelektrane u Osijeku. Dogodilo se to samo mjesec dana nakon što je s mjesta predsjednika Uprave smijenjen Tomislav Šerić, koji se gradnji protivio, a mediji su nagađali da ga je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak zbog toga i udaljio s dužnosti.

Za Upravu HEP-a nema dvojbe - termoelektrana kapaciteta do 500 megavata prijeko je potrebna. Ukoliko bi snagu prepolovili na 250 megavata, iskoristivost bi bila niža 5-6%. To znači uštede na godišnjoj razini na plinu, HEP bi s manjom snagom gubio 10-15 milijuna eura. To si ne smije dopustiti, rekao je predsjednik Uprave HEP-a Perica Jukić.

Gubitaka se boje i sindikati, ali oni će nastati baš zbog veličine elektrane. Takve elektrane, da bi bile isplative, moraju raditi prije svega za toplinarstvo. Ako to nije zadovoljeno, u svim mogućim kombinacijama ona najvjerojatnije neće biti isplativa, kaže predsjednik HEP-ova sindikata Tehnos Denis Geto.

Smatrao je tako i bivši predsjednik Uprave Tomislav Šerić. S obzirom na dobre poslovne rezultate HEP-a, njegova je smjena iznenadila mnoge, pa se nagađalo da je upravo ovaj projekt razlog smjene.

U međuvremenu, u projekt se krenulo, natječaj je raspisan, no struku se malo toga pitalo. Začuđuje i odluka da je za ovako velik projekt rok za dostavu ponuda samo 45 dana. U HEP-u odbacuju optužbe da su tako nekome pogodovali, jer tvrde da zainteresirani zasad moraju zadovoljiti samo dva uvjeta.

U vezi s Termoelektranom Osijek zasad je mnogo upitnika; neslužbeno doznajemo da na financijsku neisplativost upozoravaju i studije koje je naručila bivša uprava.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik