Hidroelektrana nakon 20 godina

Bez autora
Sep 05 2011

Elektroprivreda Srbije će u oktobru pustiti u rad malu hidroelektranu Prvonek, na Banjskoj reci u okolini Vranja, koja predstavlja prvi novi proizvodni objekat posle više od 20 godina. Mala hidroelektrana Prvonek, sa dva agregata snage od 100 i 800 kilovata, godišnje će proizvoditi od 2,5 do tri miliona kilovat-sati električne energije. Mala HE Prvonek izgrađena je za manje od godinu dana, a investiciju u vrednosti od 1,5 miliona evra EPS finansira samostalno. Efikasna izgradnja ove hidroelektrane predstavlja dobar primer i model za buduću realizaciju hidroenergetskih projekata, posebno imajući u vidu da skoro trećina godišnje proizvodnje Elektroprivrede Srbije dolazi iz hidroelektrana. Iako je HE Prvonek mala po kapacitetu, put od investiciono tehničke dokumentacije do svih dozvola i saglasnosti bio je veoma dug i težak, jer je za godinu dana trebalo prikupiti više desetina raznih uverenja, dozvola i potvrda.

Hidroelektrana nakon 20 godinaElektroprivreda Srbije će u oktobru pustiti u rad malu hidroelektranu Prvonek, na Banjskoj reci u okolini Vranja, koja predstavlja prvi novi proizvodni objekat posle više od 20 godina.

Mala hidroelektrana Prvonek, sa dva agregata snage od 100 i 800 kilovata, godišnje će proizvoditi od 2,5 do tri miliona kilovat-sati električne energije.

Mala HE Prvonek izgrađena je za manje od godinu dana, a investiciju u vrednosti od 1,5 miliona evra EPS finansira samostalno. Efikasna izgradnja ove hidroelektrane predstavlja dobar primer i model za buduću realizaciju hidroenergetskih projekata, posebno imajući u vidu da skoro trećina godišnje proizvodnje Elektroprivrede Srbije dolazi iz hidroelektrana.

- Iako je HE Prvonek mala po kapacitetu, put od investiciono tehničke dokumentacije do svih dozvola i saglasnosti bio je veoma dug i težak, jer je za godinu dana trebalo prikupiti više desetina raznih uverenja, dozvola i potvrda. . Procedure za gradnju malih HE treba ubrzati i pojednostaviti postupak kako bi pospešili buduću izgradnju kako malih HE tako i ostalih energetskih objekata u Srbiji - ističe Slobodan Mitrović, direktor za strategiju i investicije u proizvodnji u Direkciji EPS-a za strategiju i investicije.

Jedan od osnovnih ciljeva Elektroprivrede Srbije predstavlja veće i efikasnije korišćenje obnovljivih izvora energije, što prvenstveno podrazumeva revitalizaciju postojećih i izgradnju novih hidroelektrana. U skladu s tim, Elektroprivreda Srbije kandidovala je 23 male hidroelektrane za kredit Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 45 miliona evra. Ovim programom predviđena je izgradnja osam malih hidroelektrana na postojećim vodoprivrednim objektima i revitalizacija 15 postojećih malih hidroelektrana.

U prvoj fazi programa, predviđena je revitalizacija postojećih hidroelektrana Radaljska reka, Vrelo, Raška, Seljašnica, Turica, Kratovska reka, Pod gradom, Moravica, Sveta Petka, Sićevo, Temac, Sokolovica, Gamzigrad, Vučje, Jelašnica, dok bi druga faza obuhvatala izgradnju novih hidroelektrana na vodoprivrednim akumulacijama Ćelije, Bovan, Barje, Zlatibor, Parmenac, Rovni, Selova i Vrutci. Elektroprivreda Srbije očekuje da revitalizacijom postojećih i izgradnjom novih hidroelektrana efikasnije iskoristi hidroenergetski potencijal Srbije, s obzirom da se godišnje upotrebi oko 51 odsto iskoristive hidroenergije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik