Hrvatska energetiku poticala sa 30 mil. €

Bez autora
Oct 20 2014

Ukupna vrijednost javne intervencije u energetski sektor u Europskoj uniji u 2012. godini iznosila je između 120 i 140 milijardi eura, pokazuje istraživanje Ecofysa, KPMG-a i Centra za socijalna i ekonomska istraživanja (CASE) koju je objavila Europska komisija. Intervencija podrazumijeva subvencije, ali i svaku vladinu akciju u energetsko tržište pa i trošak po okoliš. Najviše potpora u 2012. godine išlo je, očekivano, u obnovljive izvore energije. Najviše je potpora dano solarnoj energiji, gotovo 15 milijardi eura. Energija dobivena iz snage vjetra potpomognuta je sa 19,1 milijardu eura, a slijedi biomasa sa 8,3 milijarde eura. Kod konvencionalnih izvora energije, najviše su dobile tehnologije energije na ugljen, 10,1 miliajrdu eura, a nuklearna energije dobila je sedam milijardi - dvije milijarde eura više nego što je dobila proizvodnja energije iz plina.

Hrvatska energetiku poticala sa 30 mil. €Ukupna vrijednost javne intervencije u energetski sektor u Europskoj uniji u 2012. godini iznosila je između 120 i 140 milijardi eura, pokazuje istraživanje Ecofysa, KPMG-a i Centra za socijalna i ekonomska istraživanja (CASE) koju je objavila Europska komisija.

Intervencija podrazumijeva subvencije, ali i svaku vladinu akciju u energetsko tržište pa i trošak po okoliš. Najviše potpora u 2012. godine išlo je, očekivano, u obnovljive izvore energije. Najviše je potpora dano solarnoj energiji, gotovo 15 milijardi eura. Energija dobivena iz snage vjetra potpomognuta je sa 19,1 milijardu eura, a slijedi biomasa sa 8,3 milijarde eura. Kod konvencionalnih izvora energije, najviše su dobile tehnologije energije na ugljen, 10,1 miliajrdu eura, a nuklearna energije dobila je sedam milijardi - dvije milijarde eura više nego što je dobila proizvodnja energije iz plina.

Čini se kako je Hrvatska jedan od najboljih učenika i zagovaratelja liberalizacije tržišta jer ona uz Finsku i Poljsku ima najniži stupanj državne intervencije na tržištu energije. Velike zemlje poput Velike Britanije, Njemačke, Danske ili Švedske koje su se spominjale kao uzori Hrvatske u otvaranju tržišta, zapravo su na suprotnom kraju spektra kao zemlje s najvećim stupnjem državne intervencije u EU. Hrvatska je, primjerice, u razdoblju od 2008. do 2012. godine poticala sektor energije sa 30 milijuna eura, dok je manja Litva na isto potrošila 330 milijuna, a Belgija čak 3,3 milijarde eura.

I dok su se prošlih desetljeća najviše podupirali fosilna goriva, ugljen i nuklearna energija, sve veća prisutnost obnovljivih izvora energije u Europi mijenja i ciljeve pa su ti izvori posljednjih godina postali glavne mete državnih subvencija. Oko 70 posto svih subvencija u EU odnosilo se na proizvodnju energije, a trećina na strani subvencioniranja potražnje. Potpore na strani potražnje izražene su u obliku poreznih izuzeća na potrošnju energije ili garantiranju cijene. Najveći dio izravnih potpora odnosi se na zajamčene tarife (feed -in tarife) na što je cijela EU potrošila 26 milijardi eura,a slijede državna jamstva za investicije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik