Hrvatske kompanije sve odlučnije u pogledu korištenja električne energije dobivene iz obnovljivih izvora

Bez autora
Apr 29 2014

U svega nekoliko mjeseci više desetaka hrvatskih tvrtki odabralo je električnu energiju iz obnovljivih izvora te na taj način pokazalo društvenu odgovornost i brigu o očuvanju okoliša. To im je omogućila HEP Opskrba, vodeći hrvatski opskrbljivač električnom energijom, ponudivši jedinstveni proizvod na domaćem tržištu - ZelEn, nastao kombinacijom početnih slova riječi Zelena Energija. Riječ je o električnoj energiji dobivenoj isključivo iz obnovljivih izvora, točnije iz 26 certificiranih HEP-ovih hidroelektrana. Proizvod je namijenjen kupcima koji imaju godišnju potrošnju veću od 1 GWh, a njegova cijena je svega 0,20 EUR/MWh ili 127 kuna mjesečno za tvrtke koje godišnje troše 1 GWh električne energije.

Hrvatske kompanije sve odlučnije u pogledu korištenja električne energije dobivene iz obnovljivih izvoraU svega nekoliko mjeseci više desetaka hrvatskih tvrtki odabralo je električnu energiju iz obnovljivih izvora te na taj način pokazalo društvenu odgovornost i brigu o očuvanju okoliša. To im je omogućila HEP Opskrba, vodeći hrvatski opskrbljivač električnom energijom, ponudivši jedinstveni proizvod na domaćem tržištu - ZelEn, nastao kombinacijom početnih slova riječi Zelena Energija.

Riječ je o električnoj energiji dobivenoj isključivo iz obnovljivih izvora, točnije iz 26 certificiranih HEP-ovih hidroelektrana. Proizvod je namijenjen kupcima koji imaju godišnju potrošnju veću od 1 GWh, a njegova cijena je svega 0,20 EUR/MWh ili 127 kuna mjesečno za tvrtke koje godišnje troše 1 GWh električne energije.

Hrvatska radiotelevizija, Odašiljači i veze, Aluflexpack, Omial Novi, Tof, Elka, Ilirija, AquafilCRO, Erste bank, Maistra, Vivera, JGL, Regeneracija, Fridrih, Calucem, hotel Park Split, Cresanka, Vipnet ... samo su neke od hrvatskih kompanija koje su u proteklih nekoliko mjeseci odabrale električnu energiju iz obnovljivih izvora te na taj način pokazale društvenu odgovornost i brigu o očuvanju okoliša.

Naime, sve su one odabrale novi proizvod vodećeg opskrbljivača električnom energijom na hrvatskom tržištu - HEP Opskrbe pod nazivom ZelEn. ZelEn, nastao kombinacijom početnih slova riječi Zelena Energija, jedinstveni je proizvod na hrvatskom tržištu, kojega čini električna energija dobivena isključivo iz obnovljivih izvora.

ZelEn je prvenstveno namijenjen kupcima koji imaju godišnju potrošnju veću od 1 GWh. Naknada za korištenje ZelEna je 0,20 EUR/MWh ili oko 1,5 kn/MWh. Primjerice, tvrtka koja ima godišnju potrošnju 1.000.000 kWh za Zelenu Energiju će izdvojiti dodatnih 1.524 kune godišnje, ili oko 127 kuna mjesečno. Ta sredstva prikupljaju se u fond iz kojega će se realizirati projekti iz područja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti, i to za potrebe socijalno osjetljivih kategorija korisnika usluga javnog sektora, kao što su vrtići, škole, domovi i slične institucije. U svega nekoliko mjeseci, prodajom proizvoda ZelEn prikupljeno je više od sto tisuća kuna, a očekuje se da će brojka i dalje rasti kako se nove tvrtke budu odlučivale za prelazak na Zelenu Energiju.

Svi kupci proizvoda ZelEn na promotivnim materijalima i proizvodima mogu koristiti zaštićeni žig ZelEn. Tako će građani, kada na određenom proizvodu prepoznaju žig ZelEn, znati da je za njegovu proizvodnju korištena upravo zelena električna energija. Iz HEP Opskrbe se nadaju da će hrvatski potrošači znati prepoznati i nagraditi tvrtke koje koriste ZelEn i tako doprinose zaštiti okoliša.

Da je električna energija koju koriste kupci ZelEna dobivena isključivo iz obnovljivih izvora, jamči certifikat koji izdaje renomirana njemačka certifikacijska kuća TÜV SÜD Industrie Service GmbH. Certifikacijska kuća kontinuirano prati HEP-ovu proizvodnju i evidentira ukupnu električnu energiju dobivenu iz 24 hidroelektrana, a koja se potom distribuira svakom pojedinom kupcu ZelEna u skladu s njegovom godišnjom potrošnjom.

Erste banka jedna je od prvih hrvatskih kompanija koje su odabrale električnu energiju iz obnovljivih izvora. Tako sve poslovnice Erste banke odnedavno pogodni zelena električna energija dobivena iz HEP-ovih hidroelektrana, a to im je omogućila HEP Opskrba kroz proizvod ZelEn. "U Erste banci veliku pozornost posvećujemo društveno odgovornom poslovanju, kao i utjecaju vlastitog poslovanja na okoliš. Također, ulažemo kontinuirani rad i trud kako bismo dali doprinos adekvatnom razvoju i permanentnom poboljšanju kvalitete života u zajednici u kojoj poslujemo. Upravo smo se zato odlučili na suradnju s HEP Opskrbom, koja nam je ponudila mogućnost kupovine Zelene Energije", istaknuo je mr.sc. Mladen Slavica, voditelj Službe upravljanja uslugama Erste banke.

Na ZelEn se odlučila i tvrtka Aluflexpack. Naime, njihovu proizvodnju fleksibilne ambalaže i preradu aluminijske folije, papira i savitljivih filmova odnedavno pogodni Zelena Energija. "Dugoročan uspjeh moguć je samo uz poštivanje svih čimbenika poslovnog okružja - uključujući prirodu oko nas. Stoga cijenimo inicijativu i ponudu HEP Opskrbe te se izborom zelene energije pridružujemo društvima koja podržavaju, potiču i cijene takvo društveno odgovorno ponašanje i s kojima zajedno stvaramo i održavamo jedan pozitivan i trajan ekološki i ekonomski sustav", istaknuo je Igor Arbanas, predsjednik Uprave tvrtke Aluflexpack novi.

Među kupcima ZelEna nalaze se i tvrtke centar, Vipnet, JGL, Elka, Odašiljači i veze, Vivera, Regeneracija te Tvornica kože Psunj, a što njihovi predstavnici misle o ZelEnu?

Rukovoditeljica korporativnih komunikacija tvrtke Vipnet Dubravka Jusić ističe "ZelEn je logičan korak naprijed u društveno odgovornom poslovanju Vipneta i u potpunosti se uklapa u naše održivo poslovanje. Vipnet od samog početka pridaje izniman značaj zaštiti okoliša, što je prepoznato i na svjetskoj razini. Nagrađeni smo za doprinos u implementaciji zelenih tehnologija kroz hibridne bazne stanice koje za rad koriste obnovljive izvore energije poput sunca, vjetra i gorivih članaka".

"JGL je postao ponosni kupac proizvoda ZelEn HEP Opskrbe s ciljem stimuliranja proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, kako bi ona postala konkurentnija energiji dobivenoj iz konvencionalnih izvora, kao i poticanja održivog gospodarskog rasta u okruženju. Kupnjom proizvoda ZelEn JGL nastavlja usvajati ekološke standarde i djeluje proaktivno u smjeru očuvanja okoliša, zdravog osobnog razvoja i afirmativnog društvenog djelovanja", istaknuoTeo Rakočević, direktor korporativnog upravljanja tvrtke JGL.

Predsjednik Uprave tvrtke Elka, Vatroslav Sablić ističe: "Kao veliki potrošač električne energije, svjesni smo važnosti i utjecaja obnovljivih izvora energije u smanjenju stakleničkih plinova te želimo tome doprinijeti prikupljanjem sredstava za financiranje projekta izgradnje pogona koji koriste obnovljive izvore energije, što je - između ostaloga - i svrha proizvoda ZelEn. Našim trenutnim i potencijalnim kupcima želimo pokazati našu odgovornost i brigu kako o kvaliteti naših proizvoda, tako i okolišu". (Izvor fotografije u galeriji: Pixell studio).

"Vođena visokom razinom osviještenosti usmjerene na održivi razvoj, i imajući u vidu činjenicu da će sva prikupljena sredstva ostvarena prodajom ZelEna HEP Opskrba koristiti za projekte financiranja izgradnje obnovljivih izvora energije, bio je dovoljan motiv da budemo kupci ove energije. Također, misao vodilja bila je i svijest da na taj način povećavamo energetsku održivost unutar OiV-a, a istodobno i cijelog sustava.", istaknuo je Aleksandar Golub, predsjednik Uprave tvrtke Odašiljači i veze.

Direktor tvrtke Vivera, Darko Baljak ističe: "Vivera, kao i sve ostale kompanije u sastavu Hippa, u svim aspektima svog poslovanja ponaša se krajnje društveno odgovorno te posebnu brigu vodi o zaštiti okoliša, a prema obnovljivim izvorima energije trajno smo orijentirani. Hipp, kao najveći svjetski proizvođač dječje hrane organskog porijekla, posluje i proizvodi pod motom: "Najbolje iz prirode. Najbolje za prirodu." Proizvod ZelEn uklapa se u potpunosti u našu filozofiju poslovanja."

Anđelko Švaljek, direktor Regeneracije Zabok, istaknuo je sljedeće: "Regeneracija se bavi recikliranjem tekstilnih materijala i izradom izolacija i zaštitnih podnih obloga, čijom upotrebom se ubrzava i pojednostavljuje proces gradnje te povećava energetska učinkovitost objekata. Odlučili smo se za proizvod ZelEn kako bismo zaokružili cijeli proizvodni proces, u kojemu veliki naglasak stavljamo na održivi razvoj."

"U skladu s društveno odgovornim ponašanjem i brigom o zaštiti okoliša, proizvod ZelEn omogućio nam je smanjenje emisije CO2 na minimum, što veoma dobro utječe na naše inozemne kupce. Proizvod ZelEn omogućio nam je da pratimo svjetske trendove u industriji kože, gdje se pridaje velika briga ekologiji, energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije.", istaknuo je Ivan Ljubić, direktor tvornice kože Psunj.

HEP Opskrba dobitnik je i ovogodišnje prestižne nagrade GREENOVATION u kategoriji "Najbolji ukupni program hrvatskog zelenog gospodarstva" za projekt "ZelEn: Zelena energija iz HEP-ovih hidroelektrana za društveno odgovorne kompanije".

"Naši kupci prepoznali su kvalitetu i vrijednost proizvoda ZelEn stoga je ova nagrada veliko priznanje svima nama, ali i odgovornost da i dalje ustrajemo u razvoju trajnog i održivog ekološkog sustava", ističu iz HEP Opskrbe.

Sve čitatelje pozivamo da više pojedinosti o proizvodu ZelEn doznaju na web stranici zelen.hep.hr. Aktivnosti HEP Opskrbe pratite u specijalu 'HEP Opskrba: Energija među nama'.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik