Ilon Mask nudi 100 miliona dolara nagrade rešenjima za uklanjanje ugljendioksida iz atmosfere

Bez autora
Apr 25 2021

- Trenutno imamo samo jednu planetu, rekao je Mask, vlasnik proizvođača automobila Tesla.

Mask je nagradu od 100 miliona dolara najavio već u januaru, a u četvrtak, na Dan planete Zemlje, objavio je uputstva za to takmičenje. Organizatori takmičenje nazivaju "najvećom takmičarskom nagradom u istoriji", a trajaće četiri godine, do Dana planete Zemlje 2025. godine, piše Seebiz.

"Hvatanje" ugljen dioksida i njegovo pohranjivanje dobijaju sve veću pažnju istraživača u vreme dok se zbog klimatskih promena tope ledenjaci, intenziviraju tropske oluje te je sve veći broj toplotnih udara.

Države rade na smanjivanju emisije ugljen dioksida, no naučnici ističu kako će u putu prema nultoj stopi emisija do 2050. vrlo važnu ulogu imati i tehnologije uklanjanja ugljendioksida iz atmosfere.

- U obzir će se uzeti i trošak i nadogradivost. Hoće li se ukloniti dovoljno ugljen dioksida i možemo li si mi to priuštiti kao civilizacija? To su stvari koje su važne - rekao je Mask u videoporuci na kojoj stoji bos, okružen vodom i drvećem.

Projekti uklanjanja ugljen dioksida već su dobili podršku startup kompanija iz Silikonske doline, javnih zvaničnika zabrinutih zbog sporog smanjivanja emisija, ali i kompanija sa velikim emisijama koje su zainteresovane za njihovo smanjienje.

Ta tehnologija još nije komercijalno isplativa. Uklanjanje ugljen dioksida može koštati više od 300 dolara po toni, a u svetu koji godišnje proizvede 50 milijardi tona ugljen dioksida. Naučnici procenjuju da će do 2050. trebati ukloniti 10 milijardi tona ugljen dioksida, piše Rojters.

- Mislim da je to jedna od onih stvari za koje treba vremena da se pronađe pravo rešenje. A posebno za shvatiti koje je najbolje ekonomsko rešenje za uklanjanje CO2, kazao je Mask.

Maskovo takmičenje XPRIZE Carbon Removal za cilj ima pronalazak rešenja za uklanjanje hiljada tona iz atmosfere godišnje, s potencijalom nadogradnje.

Oni koji se prijave moraju imati plan za uklanjanje ugljen dioksida dug najmanje stotinu godina. Organizatori su najavili da će pregledati prijave do sredine maja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik