Investicija u solar biće sve isplativija

Bez autora
Mar 23 2023

Neophodno je da se u potpunosti primeni princip neto-merenja na način na koji je to predviđeno zakonima iz oblasti energetike, obezbedi mogućnost otkupa viškova struje na kraju obračunskog perioda, omoguće dodatne fiskalne olakšice za izgradnju solarnih elektrana i ukine limitiranje instalisane snage elektrane za domaćinstva.

To su poručili učesnici panel diskusije "Kako unaprediti status prozjumera".

Prozjumer je internacionalizovan anglosaksonski termin za kupca-proizvođača energije. Ovo je predloženo i Izmenama i dopunama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, koji će se naći pred poslanicima Skupštine Srbije u toku prolećnog zasedanja.

- Trenutni način obračuna za prozjumere je nepovoljan, s obzirom da se nastali viškovi u proizvodnji smatraju osnovicom za obračun poreza i drugih naknada, što je potpuno pogrešno – kaže Nenad Maričić, jedan od prvih prozjumera u Srbiji.

Programski direktor centra za unapređenje Vladan Šćekić, predstavio je kako izgleda pravilan model primene neto-merenja, na primeru domaćinstva iz Slovenije, kroz račune za električnu energiju za januar, iz perioda pre i nakon što je domaćinstvo postavilo solarnu elektranu.

- Na računu iz januara 2022. vidimo da domaćinstvo ima visoku potrošnju i da je ukupni trošak 398 evra – rekao je Šćekić. - Pokretanjem rada solarne elektrane, ovo domaćinstvo značajno smanjuje troškove i u januaru 2023. njihov račun za električnu energiju iznosi samo 37 evra. Kao što se može videti, osnovica za obračune je 0 kilovat-sata, neto-merenje je pravilno primenjeno i račun je 10 puta manji od računa iz istog meseca prethodne godine. Važno je napomenuti da je ovde u pitanju krovna solarna elektrana od 27 kilovata i da su u domaćinstvu instalirane i toplotne pumpe za grejanje i hlađenje, kao i da kuća ima veoma visok stepen energetske efikasnosti, čime je postignut maksimalni efekat kako proizvodnje, tako i racionalnog korišćenja električne energije.

Na panelu je istaknuto da će cena struje svakako da raste u budućnosti što će biti jedan od dodatnih razloga da investicije u solarne elektrane bude isplativija. Država već dve godine izdvaja subvencije za prozjumere kao deo Nacionalnog programa energetske sanacije, a ove godine najavljen je treći, najveći ciklus, od 70 miliona evra za mere energetske efikasnosti, proizvodnju i racionalnu upotrebu energije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik