Investirano osam miliona eura

Bez autora
Sep 25 2012

U tuzlanskoj Termoelektrani danas je uz prisustvo privrednika, političara, radnika i drugih građana, svečano pušten u rad modernizovani sistem dopreme i deportovanja uglja, čija je izgradnja koštala oko 8,38 miliona eura. U finansiranju ovog projekta, rečeno je prilikom otvaranja, učestvovala je Svjetska banka sa kreditnim sredstvima od oko 5,5 miliona eura, dok je ostatak sredstava osigurala Elektroprivreda Bosne i Hercegovine. Ovom investicijom, osigurat će se kvalitetniji rad kotlovskog postrojenja blokova 3, 4 i 5, povećanje energetske raspoloživosti i efikasnosti i manja emisija polutanata dimnih plinova. Svečanom otvaranju, između ostalih, prisustvovali Nermin Nikšić, federalni premijer, Erdal Trhulj, ministar energije, industrije i rudarstva FBiH te Elvedin Grabovica, generalni direktor Elektroprivrede BiH.

Investirano osam miliona euraU tuzlanskoj Termoelektrani danas je uz prisustvo privrednika, političara, radnika i drugih građana, svečano pušten u rad modernizovani sistem dopreme i deportovanja uglja, čija je izgradnja koštala oko 8,38 miliona eura.

Kvalitetniji rad

U finansiranju ovog projekta, rečeno je prilikom otvaranja, učestvovala je Svjetska banka sa kreditnim sredstvima od oko 5,5 miliona eura, dok je ostatak sredstava osigurala Elektroprivreda Bosne i Hercegovine.

Ovom investicijom, osigurat će se kvalitetniji rad kotlovskog postrojenja blokova 3, 4 i 5, povećanje energetske raspoloživosti i efikasnosti i manja emisija polutanata dimnih plinova.

Svečanom otvaranju, između ostalih, prisustvovali Nermin Nikšić, federalni premijer, Erdal Trhulj, ministar energije, industrije i rudarstva FBiH te Elvedin Grabovica, generalni direktor Elektroprivrede BiH.

Izet Džananović, direktor Termoelektrane Tuzla, izjavio je da je ovom investicijom unaprijeđen tehnološki proces, ali su i ispoštovani određeni zahtjevi kada je u pitanju okolinski aspekt.

„Ovim ćemo humanizirati rad zaposlenika, i nadamo se da ćemo finansijski ostvariti određene benefite u narednom periodu", kazao je Džananović.

Prema riječima Nikšića, ovo je još jedan od ispunjenih zadataka uprava Elektroprivrede i Termoelektrane Tuzla. Također, naveo je on, ova investicija će olakšati Termoelektrani obavljanje poslova.

Blok 7

Kako je kazao Grabovica, trenutno najveća investicija u energetskom sektoru u BiH je rekonstrukcija bloka 6 TE Tuzla, koji je u završnoj fazi i koji bi trebao biti pušten u rad početkom decembra.

„Time ćemo za još 15 godina produžiti životni vijek našeg najvećeg bloka. Iskreno se nadam da će iduće sedmice, nakon otvorenih ponuda, Elektroprivreda, kao što je najavila, ispuniti obećanje i da ćemo svojim aktivnostima obezbijediti početak izgradnje bloka 7 u Tuzli, ukupne vrijednosti 1,5 milijardi KM", kazao je Grabovica.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik