Iran suspendovao gasni sporazum sa Kinom

Bez autora
Oct 12 2011

Iran je suspendovao sporazum sa Kinom o razvoju jednog gasnog polja u Persijskom zalivu, vredan 16 milijardi dolara, kako bi tu zemlju naveo da ispuni obaveze koje se tiču razvoja drugog obližnjeg gasnog polja koje već eksploatiše Katar. Izvršni direktor kompanije "Pars oil end gas" Muse Surija rekao je da je sporazum sa Kinezima o razvoju gasnog polja "Severni Pars" privremeno obustavljen.Suri je dodao da odluka Irana o tome da li će Kina razrađivati gasno polje "Severni Pars" zavisi od njihovog delovanja na razvoju Faze 11 na "Južnom Parsu". Ta dva polja se nalaze u Persijskom zalivu, pri čemu "Južni Pars" prelazi morsku granicu sa Katarom koji iz njega već 10 godina eksploatiše gas

Iran suspendovao gasni sporazum sa KinomIran je suspendovao sporazum sa Kinom o razvoju jednog gasnog polja u Persijskom zalivu, vredan 16 milijardi dolara, kako bi tu zemlju naveo da ispuni obaveze koje se tiču razvoja drugog obližnjeg gasnog polja koje već eksploatiše Katar, objavila je danas iranska novinska agencija Mer.

Agencija se poziva na izjavu izvršnog direktora kompanije "Pars oil end gas" Muse Surija da je "sporazum sa Kinezima o razvoju gasnog polja 'Severni Pars' privremeno obustavljen".

Suri je dodao da odluka Irana o tome da li će Kina razrađivati gasno polje "Severni Pars" "zavisi od njihovog delovanja na razvoju Faze 11 na 'Južnom Parsu'".

Ta dva polja se nalaze u Persijskom zalivu, pri čemu "Južni Pars" prelazi morsku granicu sa Katarom koji iz njega već 10 godina eksploatiše gas.

Kineske kompanije poslednjih nedelja trpe kritike iranskih zvaničnika zbog kašnjenja u realizaciji naftnih i gasnih projekata, vrednih 40 milijardi dolara, potpisanih od 2006.

Zapadni stručnjaci procenjuju da je Kina od te obećane sume do sada investirala manje od tri milijarde dolara.

"Južni Pars" je za iranske lidere prioritet zbog usporenog razvoja tog polja na iranskoj teritoriji u poređenju sa stepenom eksploatacije Katara koji ima podršku zapadnih kompanija. "Severni Pars", međutim, u potpunosti leži u iranskim vodama i stoga iz tog polja gas ne izvlače konkurenti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik