Iran zabranjuje rudarenje bitkoina

Bez autora
May 27 2021

Iranska vlada najavila je zabranu rudarenja bitkoina i drugih kriptovaluta, najavio je predsednik zemlje Hassan Rouhani, dok zvaničnici krive rudare za nestanke energije u brojnim iranskim gradovima.

Zabrana stupa na snagu odmah i biće na snazi do 22. septembra, rekao je Rouhani za državnu TV, u najnovijem znaku odbijanja popularne digitalne valute, piše Seebiz.

Iranska prestonica Teheran i nekoliko drugih velikih gradova suočili su se s višestrukim dnevnim prekidima struje tokom poslednjih nekoliko meseci, a zvaničnici to krive za nestašicu prirodnog gasa, dugotrajnu sušu koja je ometala hidroelektrane u zemlji - i sve više rudarstvo bitkoina.

A većina potrošene energije zbog rudarenja bitkoina dolazi od ilegalnih rudara ili onih koji rade bez licenci, kažu vladini zvaničnici.

To je podstaklo nacionalnu akciju suzbijanja ilegalnih rudara bitkoina, kao i privremene prekide struje na legalnim farmama bitkoina zbog porasta potrošnje električne energije. Povećana potrošnja energije povezana je i sa češćim radom od kuće usled pandemije koronavirusa.

Kako temperature u zemlji rastu, potrošnja električne energije poslednjih je nedelja bila toliko velika da su se neke medicinske ustanove borile s radom svojih hladnjača za vakcine protvi kovida-19.

U januaru je iranska policija zaplenila gotovo 50.000 mašina za rudarenje bitkoina koji su ilegalno koristili subvencionisanu električnu energiju. Rudari su trošili 95 megavata na sat po jeftinim stopama koje subvencioniše država, prema iranskoj državnoj elektroenergetskoj kompaniji Tavanir.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik