Italijani ulažu milijardu i po evra u „Kolubaru B“

Bez autora
Jun 26 2011

Elektroprivreda Srbije je prihvatila predlog italijanske energetske kompanije „Edison“ za gradnju i upravljanje nad dva bloka termoelektrane u „Kolubari B“. To je projekat koji će italijanska kompanija izvesti zajedno sa EPS-om i biće vredan 1,5 milijardi evra. Ipak, domaći zvaničnici kažu da su pregovori još u toku, te da se će se potpisivanje predugovora dogoditi najverovatnije u julu. Ako ponuda „Edisona“ bude prihvaćena, treba očekivati da se u 2012. godini nastavi izgradnja elektrane koja je započeta još 1988. godine, a bila bi završena 2017. godine. Elektroprivreda je planirala da radove i opremu unese kao ulog u zajedničku kompaniju. „Edison“ je sa druge strane ponudio izgradnju dva bloka snage po 375 megavata, pri čemu oprema zadovoljava najstrože kriterijume zaštite životne sredine.

Italijani ulažu milijardu i po evra u „Kolubaru B“Elektroprivreda Srbije je prihvatila predlog italijanske energetske kompanije „Edison“ za gradnju i upravljanje nad dva bloka termoelektrane u „Kolubari B“.

To je projekat koji će italijanska kompanija izvesti zajedno sa EPS-om i biće vredan 1,5 milijardi evra, nezvanično saznaje “Blic”. Ipak, domaći zvaničnici kažu da su pregovori još u toku, te da se će se potpisivanje predugovora dogoditi najverovatnije u julu.

Ako ponuda „Edisona“ bude prihvaćena, treba očekivati da se u 2012. godini nastavi izgradnja elektrane koja je započeta još 1988. godine, a bila bi završena 2017. godine. Elektroprivreda je planirala da radove i opremu unese kao ulog u zajedničku kompaniju. „Edison“ je sa druge strane ponudio izgradnju dva bloka snage po 375 megavata, pri čemu oprema zadovoljava najstrože kriterijume zaštite životne sredine.

Za do sada izvedene radove i nabavljenu opremu, a koje EPS treba da unese kao ulog u zajedničku kompaniju, srpskoj elektroprivredi je ponuđen udeo u vlasništvu te nove kompanije od 36,4 odsto. Ipak, nije još utanačeno koliki će ko dobiti procenat od struje.

Kako navode italijanski mediji, kada ova dva bloka budu završena, svaki će proizvoditi po 375 megavat-sati struje, i to po najnaprednijim evropskim standardima. Ova investicija je od važnosti za Srbiju jer će povećati kapacitet za proizvodnju struje, uvesti nove napredne tehnologije i omogućiti Srbiji da dobije finansijsku injekciju.

U EPS-u objašnjavaju da ne daju izjave jer se još pregovara sa „Edisonom“, kao i da će taj dokument sa tom kompanijom potpisati do kraja meseca. Dodaju još da se trenutno ne zna suma koju će Italijani uložiti, kao i da bi svako nagađanje o tome stvorilo velike probleme celom projektu.

Petar Škundrić, savetnik premijera za energetiku, kaže za “Blic” da je procedura dogovaranja između EPS-a i „Edisona“ u toku. On očekuje da će predugovor o realizaciji strateškog partnerstva između pomenutih kompanija biti potpisan za vreme zasedanja vlada Srbije i Italije tokom jula.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik