Izvezeno struje 100,9 miliona, a uvezeno 20 miliona KM

Bez autora
Apr 24 2014

Bosna i Hercegovina je u prvom kvartalu ove godine izvezla električne energije za 100,9 miliona KM, što je 27,5 posto manje u odnosu na isti period prethodne godine, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.U prvom kvartalu prošle godine, kada su hidrološke prilike bile izuzeto povoljne, izvoz električne energije iznosio je 139,2 miliona KM. Ipak, prilike za elektroprivredna preduzeća nisu tako loše ni ove godine jer je sa izvozom istovremeno opao i uvoz električne energije.

Izvezeno struje 100,9 miliona, a uvezeno 20 miliona KMBosna i Hercegovina je u prvom kvartalu ove godine izvezla električne energije za 100,9 miliona KM, što je 27,5 posto manje u odnosu na isti period prethodne godine, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH...

U prvom kvartalu prošle godine, kada su hidrološke prilike bile izuzeto povoljne, izvoz električne energije iznosio je 139,2 miliona KM.

Ipak, prilike za elektroprivredna preduzeća nisu tako loše ni ove godine jer je sa izvozom istovremeno opao i uvoz električne energije.

Uvoz je iznosio 20,8 miliona KM, što je za 25,8 posto manje nego u prvom kvartalu 2013. godine, kada je uvoz struje iznosio 28,1 milion KM.

Električnu energiju uvozi uglavnom Elektroprivreda HZHB Mostar, koja je snabdjevač glavnog industrijskog potrošača - mostarskog Aluminija.

BiH je u 2013. godini ostvarila rekordan izvoz električne energije od oko 472 miliona KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik