Jačanje saradnje u oblasti energetike sa partnerima iz Finske

Bez autora
Oct 25 2012

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin primili su danas, u Vladi Vojvodine, ambasadora Finske u Srbiji Peka Orpana i predstavnike finskih kompanija u oblasti energetike i održivog razvoja, koje su učestvovale na Danima energetike u Novom Sadu. Sastanku su prisustvovali i pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine dr Slobodan Puzović i Veroslav Janković, podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku i mineralne sirovine i direktor VIP Fonda Aleksandar Stojkov. Na sastanku je bilo reči o dostignućima Finske u oblasti obnovljivih izvora energije, budući da je Finsaka jedan od lidera u ovoj oblasti, kao i o mogućnostima investiranja u Vojvodinu. Predstavljene su i mogućnosti za saradnju u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja, odnosno u domenu upravljanja otpadom, reševenja problema otpadnih voda i monitoringa životne sredine.

Jačanje saradnje u oblasti energetike sa partnerima iz FinskePokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin primili su danas, u Vladi Vojvodine, ambasadora Finske u Srbiji Peka Orpana i predstavnike finskih kompanija u oblasti energetike i održivog razvoja, koje su učestvovale na Danima energetike u Novom Sadu.

Sastanku su prisustvovali i pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine dr Slobodan Puzović i Veroslav Janković, podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku i mineralne sirovine i direktor VIP Fonda Aleksandar Stojkov.  

Na sastanku je bilo reči o dostignućima Finske u oblasti obnovljivih izvora energije, budući da je Finsaka jedan od lidera u ovoj oblasti, kao i o mogućnostima investiranja u Vojvodinu. Predstavljene su i mogućnosti za saradnju u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja, odnosno u domenu upravljanja otpadom, reševenja problema otpadnih voda i monitoringa životne sredine.

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski istakao je dobru privrednu saradnju Finske i Srbije, koja ide u rastućem smeru, a taj trend u dobroj saradnji sa finskim partnerima prati i pokrajina Vojvodina. 

Ambasador Finske u Srbiji Peka Orpana kazao je da Finska u Srbiji vidi značajnog privrednog partnera, te da raste interes finskih investitora za ulaganje u našu zemlju, naročito u oblasti energetike.

Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin upoznao je goste i sa privrednim potencijalima naše pokrajine, istakavši da je Vojvodina lider u Srbiji u privlačenju stranih investicija.

Prema njegovim rečima, od ukupnog broja stranih investicija koje se realizuju u Srbiji, više od 45 posto je upravo na  teritoriji pokrajine, odnosno 240 stranih kompanija, od kojih je veliki broj u vrhu svetske ekonomije, sa preko 6 milijardi evra ulaganja, posluje na teritoriji pokrajine. 

Što se tiče privredne razmene sa Finskom nadamo se da će u budućnosti biti daleko veća, rekao je Vasin i dodao da u prvih osam meseci ove godine izvoz Srbije u Finsku iznosi 8,5 miliona evra, od čega Vojvodina učestvuje sa 2,5 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik