Jadranski plinovod ipak će ići kroz BiH

Bez autora
Apr 03 2014

Jadransko-jonski plinovod (IAP), koji će se graditi od Splita do albanskog grada Fieri, definitivno bi trebao prolaziti i kroz Bosnu i Hercegovinu. Danas će na sastanku u Zagrebu, na koji je otputovala i delegacija "BH-Gasa", biti predstavljeni i detalji najnovije studije izvodljivosti u kojoj će se naći i naša država. To nam je jučer potvrdio Mehmed Koldžo, predsjednik Nadzornog odbora ove državne firme. Time će BiH, osim priključenja na IAP, automatski postati i dio megaprojekta Transjandranskog plinovoda (TAP), kojim će se jugoistok Evrope opskrbljivati plinom s područja Azerbejdžana. Namjera investitora, azerbejdžanskog "Shah Deniza II", jeste da se projekti IAP i TAP razvijaju i grade istovremeno, a BiH će upravo preko IAP-a biti dio TAP-a.

Jadranski plinovod ipak će ići kroz BiHJadransko-jonski plinovod (IAP), koji će se graditi od Splita do albanskog grada Fieri, definitivno bi trebao prolaziti i kroz Bosnu i Hercegovinu, saznaje "Dnevni avaz".

Ovisili o Rusiji

Danas će na sastanku u Zagrebu, na koji je otputovala i delegacija "BH-Gasa", biti predstavljeni i detalji najnovije studije izvodljivosti u kojoj će se naći i naša država. To nam je jučer potvrdio Mehmed Koldžo, predsjednik Nadzornog odbora ove državne firme.

Time će BiH, osim priključenja na IAP, automatski postati i dio megaprojekta Transjandranskog plinovoda (TAP), kojim će se jugoistok Evrope opskrbljivati plinom s područja Azerbejdžana. Namjera investitora, azerbejdžanskog "Shah Deniza II", jeste da se projekti IAP i TAP razvijaju i grade istovremeno, a BiH će upravo preko IAP-a biti dio TAP-a.

Ako se situacija razvije u ovom smjeru, država će imati sigurnije i ekonomski isplativije snabdijevanja plinom te neće isključivo ovisiti o Rusiji, kao svih ovih godina.

Vraćeni u igru

Podsjećamo, energetska zajednica, čije su članice Albanija, Hrvatska, Moldavija, Srbija, Kosovo, Makedonija, Crna Gora, Ukrajina i BiH, objavila je u septembru prošle godine na zvaničnoj internet-stranici dvije studije izvodljivosti u vezi s gradnjom IAP-a, u kojima je BiH u potpunosti zaobiđena. No, saznajemo da je naša država dobila drugu šansu, a već je ranije je dogovoreno da tranzit kroz BiH bude sagrađen u zaleđu Neuma.

- To se sada promijenilo. BiH je vraćena u igru. I ovaj plinovod, kako sada stvari stoje, definitivno će prolaziti kroz BiH. Planirano je da on ide iz Albanije do Crne Gore, pa preko BiH i Hrvatske - rekao nam je jučer Koldžo.
 
Jadransko-jonski plinovod (IAP) ukupne je dužine 540 kilometara. Prvi kubici plina trebali bi kroz IAP krenuti 2020. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik