Kasni plinofikacija Dalmacije

Bez autora
Mar 22 2011

Na plinovod koji će u Splitsko-dalmatinskoj županiji graditi austrijska tvrtka EVN Croatia plin prvi će se priključiti potrošači u Dugopolju u jesen 2012. godine, a plin bi u Split trebao stići u ljeto 2013. godine. U utorak u Splitu službeno je izvršen prijenos koncesijskog ugovora o gradnji distribucijske plinske mreže između Splitsko-dalmatinske županije i EVN AG na novoosnovanu hrvatsku tvrtku-kći EVN Croatia plin. Do jednogodišnjeg pomicanja rokova došlo je budući da kasne radovi koje obavlja Plinacro, a koji je zadužen za dovođenje plina. Koncesijske ugovore o plinofikaciji EVN je dobio i u Zadarskoj te u Šibensko-kninskoj županiji, a prvi radovi počet će 12. travnja na zadarskom području.

Kasni plinofikacija DalmacijeNa plinovod koji će u Splitsko-dalmatinskoj županiji graditi austrijska tvrtka EVN Croatia plin prvi će se priključiti potrošači u Dugopolju u jesen 2012. godine, a plin bi u Split trebao stići u ljeto 2013. godine.

Potvrdila je to u utorak u Splitu Evelyn Panis, direktorica EVN Croatia plina, tijekom službenog prijenosa koncesijskog ugovora o gradnji distribucijske plinske mreže između Splitsko-dalmatinske županije i EVN AG na novoosnovanu hrvatsku tvrtku-kći EVN Croatia plin.

Prema njezinim riječima, do jednogodišnjeg pomicanja rokova došlo je budući da kasne radovi koje obavlja Plinacro, a koji je zadužen za dovođenje plina. Koncesijske ugovore o plinofikaciji EVN je dobio i u Zadarskoj te u Šibensko-kninskoj županiji, a prvi radovi počet će 12. travnja na zadarskom području. Temeljem ugovora koji je sklopila Županija, plin bi prvi trebali dobili gradovi Split, odnosno naselja Kamen, Split, Stobreč i Žrnovnica, Solin, Kaštela i Trogir s naseljima Trogir, Plano i Divulje te dijelovi općina Dugopolje, Klis i Seget s naseljima Dugopolje, Klis, Seget Donji i Seget Vranjica.

»U rujnu ove godine bit će gotova dokumentacija potrebna za ishođenje građevinske dozvole, za dobivanje dozvole predvidjeli smo od šest do osam mjeseci, a prvi radovi trebali bi početi u proljeće 2012. godine. Građevinski radovi izvodit će se i na visokotlačnom i na srednjotlačnom dijelu sustava. Ako u roku od dvije godine postignemo potrošnju od 500 metara prostornih, potrošače koji budu na trasi plinovoda priključivat ćemo - besplatno«, istaknula je Evelyin Panis.

Prva faza plinofikacije u Splitsko-dalmatinskoj županiji vrijedna je 51 milijun eura, a plin bi trebalo dobiti 80.000 korisnika. Prema procjenama stručnjaka, za 70-postotnu opskrbu plinom na području koje nema nikakvih instalacija treba između 7 i 10 godina, no EVN, ističe splitsko-dalmatinski dožupan Visko Haladić, daje puno optimističnije rokove. »Naše gospodarstvo mora imati taj energent budući da će mu on osigurati konkurentnost. Odmah po najavi početka plinofikacije nama su se javili investitori zainteresirani za gradnju plinsko-parne turbine od 500 megavata«, ističe Ranko Vujčić iz županijskog upravnog odjela za gospodarstvo.

EVN Croatia plin u svojoj splitskoj ispostavi zaposlit će 40 djelatnika koji će proći intenzivnu obuku u Austriji i Makedoniji. Prema riječima direktorice Panis, tijekom svih radova koji se budu obavljali upošljavat će se hrvatske kooperantske tvrtke. Cijene priključka odredit će HERA, a očekuje se da će se kretati od 6500 do 8000 kuna za kućanstvo.

Predviđeni kapacitet distribucijskog sustava je 101,7 milijuna metara prostornih na godinu. Za gradnju distribucijskog sustava bit će potrebno 440 milijuna kuna. Sustav će odabrani koncesionar sagraditi od naplate kroz tarifni sustav i kreditima. Koncesionar je dužan sagraditi, voditi, održavati i razvijati siguran, pouzdan i učinkovit distribucijski sustav, priključiti na sustav sve pravne i fizičke osobe koje ispunjavaju uvjete prema važećim propisima i ako imaju građevinsku dozvolu ili se prema odredbama posebnog propisa smatra da je građevina sagrađena na temelju građevinske dozvole. Obvezan je ispunjavati i osigurati rad dispečerskog centra za vođenje distribucijskog sustava, mjerenja, sustava za praćenje parametara kvalitete plina i kvalitete isporuke plina i uređaja za odorizaciju plina, distribuirati plin na temelju sklopljenih ugovora te, među ostalim, izraditi plan za krizna stanja na temelju propisanih mjera.

Koncesionar će Županiji biti dužan plaćati stalni dio naknade od 10.000 kuna godišnje te promjenjivi dio od 0,1 posto od prihoda ostvarenog obavljanjem djelatnosti distribucije plina u prethodnoj godini na području za koje se daje koncesija. Koncesija je dodijeljena na 30 godina. Koncesionar se obvezao da će nakon potpisa ugovora omogućiti priključenje kupaca na distribucijski sustav najkasnije unutar jednog mjeseca od dana završetka i uzimanja u pogon stanica za mjerenje i predavanje od društva Plinacro. »Kako bi plin dobili i građani južno od Stobreča do Gradca, odnosno granice s Dubrovačko-neretvanskom županijom, morat će se raspisati novi natječaj, a sve to uskladiti s prostorno-planskom dokumentacijom. Pripreme za izmjenu prostornog plana su u tijeku, a za plinofikaciju je predviđen i Sinj«, kaže Haladić.

Okosnica plinovodnog sustava Like i Dalmacije je magistralni plinovod Bosiljevo-Split, koji se u Bosiljevu povezuje na plinovod Pula-Karlovac. Plan predviđa gradnju cijelog plinovoda do kraja 2011. godine. Predviđeno je da se magistralni plinovod izradi od čeličnih cijevi radnog tlaka 75 bara i dužine 290 kilometara. Trasa sustava pratit će trasu autoceste, tako da će plinovod na području županije biti dugačak 385 kilometara.

Splitsko-dalmatinska županijska skupština odluku o pokretanju postupka javnog natječaja za davanje koncesije za gradnju distribucijskog sustava i distribuciju plina donijela je 16. prosinca 2008. godine. Županijsko poglavarstvo 30. prosinca 2008. objavilo je javni natječaj. Koncesionar je ponudu dostavio 30. ožujka 2009. godine, a 14. rujna 2009. županijska skupština prihvatila je prijedlog da se s austrijskom tvrtkom sklopi ugovor. Ukupna investicija u sve tri dalmatinske županije bit će veća od 800 milijuna kuna, a bit će sagrađeno 1450 kilometara cjevovoda za 130.000 potencijalnih kupaca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik