Kineska korporacija najavila investiranje u Zrenjanin

Grad Zrenjanin i kineska nacionalna elektroenergetska korporacija CNEEC potpisali su danas Memorandum o razumevanju u cilju uspostavljanja saradnje u razvoju energije, infrastrukture i projekata zaštite životne sredine, otpada i vode. Taj dokument su potpisali gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i potpredsednik CNEEC Li Čengaj, a prisustvovali su i generalni direktor kineske korporacije Zang Dekun i potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS) Goran Knežević. Janjić je novinarima kazao da je ovaj dokument važan ne samo za Zrenjanin, već i za Srbiju, jer je, kako je naveo, kineska kompanija uz saglasnost s Kinom i dogovoru s Vladom Srbije pronašla mesto za investiranje u tom gradu. Ovo je rezultat razgovora koji traju unazad nekoliko meseci, a priča će se razvijati u tri pravca. Prva je veliki kargo centar u blizini Begeja, a u to će biti uključeni i aerodrom Ečka, kao i deo industrijske zone jer su oni zainteresovani i za 100 hektara u toj zoni gde bi dovodili svoje privrednike i kompanije, kazao je on.

Kineska korporacija najavila investiranje u ZrenjaninGrad Zrenjanin i kineska nacionalna elektroenergetska korporacija CNEEC potpisali su danas Memorandum o razumevanju u cilju uspostavljanja saradnje u razvoju energije, infrastrukture i projekata zaštite životne sredine, otpada i vode.

Taj dokument su potpisali gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i potpredsednik CNEEC Li Čengaj, a prisustvovali su i generalni direktor kineske korporacije Zang Dekun i potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS) Goran Knežević.

Janjić je novinarima kazao da je ovaj dokument važan ne samo za Zrenjanin, već i za Srbiju, jer je, kako je naveo, kineska kompanija uz saglasnost s Kinom i dogovoru s Vladom Srbije pronašla mesto za investiranje u tom gradu.

"Ovo je rezultat razgovora koji traju unazad nekoliko meseci, a priča će se razvijati u tri pravca. Prva je veliki kargo centar u blizini Begeja, a u to će biti uključeni i aerodrom Ečka, kao i deo industrijske zone jer su oni zainteresovani i za 100 hektara u toj zoni gde bi dovodili svoje privrednike i kompanije", kazao je on.

Treći pravac, kako je dodao, ogleda se u oblasti zaštite životne sredine i energetike.

Potpredsednik kompanije CNEEC, Li Čengaj je istakao da je ta korporacija jedna od najvećih u Kini i među 200 najvećih u svetu, da rade u četrdesetak zemalja sveta i imaju velike projekte u oblasti energetike, a regionalno predstavništvo u Srbiji će pokrivati poslovanje od Ukrajine do Turske i do zapadne Evrope.

"Za projekte zaštite životne sredine smo gotovo najbolji u Kini, to su mini hirdoelektrane, elektrane na bio gas, prečišćavanje otpadnih voda, solarne elektrane, prerada otpada, a to su upravo oni projekti koje je Zrenjanin naveo kao svoje buduće prioritete", rekao je Li Čengaj.

On je kazao da je kineska elektroenergetska korporacija Sinomach-Cneec-Cneetc do sada radila na razvoju industrijske zone u Ubu koju bi trebalo da prati i veliki kargo centar, a da je Zrenjanin upravo to i ponudio.

"Ubeđen sam u uspeh buduće saradnje i nadam se brzim koracima na realizaciji projekta", dodao je on.

Upitan da kaže koliko će uložiti u Zrenjanin, Li Čengaj je naveo da se o tome još ne može precizno govoriti, kao ni o početku realizacije, ali je naglasio da postoje tri osnovna razloga za dolazak u Zrenjanin i Srbiju.

"Prvi je politika kineske Vlade da se prekobrojna industrija izmešta iz Kine, drugi je trenutak u kojem se Srbija nalazi, potreba za brzom reindustrijalizacijom i treći je očekivani ulazak Srbije u Evropsku uniju. Očekujemo naravno i korist za obe strane", rekao je on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik