Kinezi grade solarnu elektranu u Vranju

Najveća privatna kineska kompanija koja se bavi izgradnjom postrojenja za proizvodnju obnovljivih izvora energije gradiće prvu solarnu elektranu na jugu Srbije u Vranju. Sa kineskom kompanijom je potpisan Sporazum o saradnji, a potpisivanje ugovora o realizaciji projekta za izgradnju solarne elektrane zakazano je za 12. septembar ove godine. Kineska kompanija će graditi solarnu elektranu ukupne jačine pet megavata, na četiri lokacije - u Krivoj Feji, Babinoj Poljani, Gornjem Žapskom i lokaciji kod deponije Meteris. Ukupna vrednost celog projekta je 300 miliona evra, a nakon njegovog završetka Vranje će imati izvor snabdevanja električnom energijom jačine jedne termoelektrane. Projekat u prvoj fazi podrazumeva izgradnju solarne elektrane na četiri lokacije na ukupno 500 hektara, a u drugoj fazi bi trebalo izgraditi i fabrike solarnih panela...

Kinezi grade solarnu elektranu u VranjuNajveća privatna kineska kompanija koja se bavi izgradnjom postrojenja za proizvodnju obnovljivih izvora energije gradiće prvu solarnu elektranu na jugu Srbije u Vranju, izjavio je danas pomoćnik gradonačelnika Vranja Boban Stanković.

Kako je Stanković rekao agenciji Beta, sa kineskom kompanijom je potpisan Sporazum o saradnji, a potpisivanje ugovora o realizaciji projekta za izgradnju solarne elektrane zakazano je za 12. septembar ove godine.

"Kineska kompanija će graditi solarnu elektranu ukupne jačine pet megavata, na četiri lokacije - u Krivoj Feji, Babinoj Poljani, Gornjem Žapskom i lokaciji kod deponije Meteris. Ukupna vrednost celog projekta je 300 miliona evra, a nakon njegovog završetka Vranje će imati izvor snabdevanja električnom energijom jačine jedne termoelektrane", kazao je Stanković.

Prema njegovim rečima, projekat u prvoj fazi podrazumeva izgradnju solarne elektrane na četiri lokacije na ukupno 500 hektara, a u drugoj fazi bi trebalo izgraditi i fabrike solarnih panela.

"Nakon završetka ovog projekta i neki krovovi stambenih objekata u Vranju biće pokriveni solarnim panelima, za proizvodnju solarne energije za potrebe domaćinstava", kazao je Stanković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik