Koncesija spas za banjalučku Toplanu

Bez autora
Mar 27 2014

Spas za "Toplanu" mogao bi da bude prijedlog Gradske uprave da ovo preduzeće bude ponuđeno zainteresovanim investitorima u koncesiju. Gradonačelnik Slobodan Gavranović je rekao "Glasu Srpske" da će se ovaj prijedlog u idućih trideset dana naći pred odbornicima Skupštine grada. Tim stručnjaka konstantno radi na pronalasku rješenja. Radimo na tome stalno, sve mogućnosti analiziramo i već smo pregovarali sa raznim investitorima i pripremili dokumentaciju koju ćemo uputiti Skupštini grada. Ukoliko ona podrži prijedlog, ulazimo u taj proces, dodao je Gavranović. Prema procjenama, za sanaciju toplifikacionog sistema i oporavak preduzeća potrebno je oko 200 miliona KM. Potrebno je da investitor ima finansijsku sposobnost da može ući u projekat i to ćemo javnim procedurama obezbijediti. Znamo da ima zainteresovanih investitora - naveo je Gavranović, ali nije precizirao o kojim je investitorima riječ.

Koncesija spas za banjalučku ToplanuSpas za "Toplanu" mogao bi da bude prijedlog Gradske uprave da ovo preduzeće bude ponuđeno zainteresovanim investitorima u koncesiju.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović je rekao "Glasu Srpske" da će se ovaj prijedlog u idućih trideset dana naći pred odbornicima Skupštine grada.

- Tim stručnjaka konstantno radi na pronalasku rješenja. Radimo na tome stalno, sve mogućnosti analiziramo i već smo pregovarali sa raznim investitorima i pripremili dokumentaciju koju ćemo uputiti Skupštini grada. Ukoliko ona podrži prijedlog, ulazimo u taj proces - dodao je Gavranović.

Prema procjenama, za sanaciju toplifikacionog sistema i oporavak preduzeća potrebno je oko 200 miliona KM.

- Potrebno je da investitor ima finansijsku sposobnost da može ući u projekat i to ćemo javnim procedurama obezbijediti. Znamo da ima zainteresovanih investitora - naveo je Gavranović, ali nije precizirao o kojim je investitorima riječ.

- Tek kada uđemo u proceduru koja predviđa javni konkurs, vidjećemo ko će se prijaviti - kaže Gavranović.

Dodao je da su razmatrane i druge varijante za oporavak "Toplane".

- Jedna je i da grad to sve finansira, za šta moramo naći 200 miliona KM, ali u ovom času ne vidim taj novac. Može i Vlada RS da izdvoji taj novac, što bi se moglo realizovati ugovorom kroz javno-privatno partnerstvo. Za takav ugovor grad opet mora imati novac. Naša minimalna procjena je da bi udio grada u tom slučaju trebalo da bude oko 30 miliona KM, koje nemamo - kaže Gavranović.

Iz "Toplane" poručuju da su više puta isticali da se ovo preduzeće nalazi u nezavidnoj situaciji i da bez pomoći ne može naći izlaz iz trenutne situacije.

- Poznato je da je i oprema dotrajala, tako da samo uz pomoć grada možemo naći rješenje - rekli su u "Toplani".

"Toplana" zagrijava oko 22.000 stanova i 1.500 poslovnih prostora, a prije početka sezone za redovni remont sistema u kojima su obnavljani dijelovi dotrajale mreže izdvojeno je 1,7 miliona KM.

Ulaganja

Grad je 2012. uplatio 27,8 miliona maraka za otklanjanje dispariteta cijene grijanja u iznosu od 5,8 miliona KM i kreditno zaduženje za finansiranje prenesenih obaveza "Toplane" u iznosu od 22 miliona KM. U 2013. godini grad se zadužio još deset miliona KM za dokapitalizaciju "Toplane", čija se imovina procjenjuje na 19 miliona KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik