Konzum započeo s korištenjem obnovljivih izvora energije

Bez autora
Oct 04 2011

Konzum je u suradnji sa Siemensom stavio u funkciju svoj prvi projekt fotonaponskih sustava solarnih ćelija na krovištu prodavaonice Konzum maxi Sopot. Navedeni pilot projekt sastavni je dio Konzumovog poslovanja u skladu s održivim razvojem u sklopu kojeg će se po prvi put do sada koristiti obnovljivi izvori energije. Ovako proizvedena energija u prvoj fazi koristit će se za potrebe opskrbe funkcija redovnog poslovanja prodavaonice, čime će se značajno smanjiti troškovi potrošnje energije na nivou ovog prodajnog mjesta, izvijestili su iz Konzuma. Površina kolektora izrađenog od monokristaliničnih silicijevih ćelija iznosi 60 metara četvornih, a njegova instalirana snaga iznosi 9,4 kW. Očekuje se da će ovaj sustav imati godišnju proizvodnju od 9,9 MWh čime će se osigurati povrat investicije nakon otprilike 7 godina korištenja. Sustav čine fotonaponski paneli domaćeg proizvođača tvrtke Solvis d.o.o. iz Varaždina te najsuvremeniji Siemens fotonaposki inverter serije PVM sa ostalom pratećom mjernom i zaštitnom opremom.

Konzum započeo s korištenjem obnovljivih izvora energijeKonzum je u suradnji sa Siemensom stavio u funkciju svoj prvi projekt fotonaponskih sustava solarnih ćelija na krovištu prodavaonice Konzum maxi Sopot.

Navedeni pilot projekt sastavni je dio Konzumovog poslovanja u skladu s održivim razvojem u sklopu kojeg će se po prvi put do sada koristiti obnovljivi izvori energije. Ovako proizvedena energija u prvoj fazi koristit će se za potrebe opskrbe funkcija redovnog poslovanja prodavaonice, čime će se značajno smanjiti troškovi potrošnje energije na nivou ovog prodajnog mjesta, izvijestili su iz Konzuma. Površina kolektora izrađenog od monokristaliničnih silicijevih ćelija iznosi 60 metara četvornih, a njegova instalirana snaga iznosi 9,4 kW.

Očekuje se da će ovaj sustav imati godišnju proizvodnju od 9,9 MWh čime će se osigurati povrat investicije nakon otprilike 7 godina korištenja. Sustav čine fotonaponski paneli domaćeg proizvođača tvrtke Solvis d.o.o. iz Varaždina te najsuvremeniji Siemens fotonaposki inverter serije PVM sa ostalom pratećom mjernom i zaštitnom opremom. Radi se o prvom sustavu sa Siemensovom opremom, koji je izveden i pušten u rad u samo 30 dana, a izvoditelj sustava je tvrtka D.V.V. d.o.o. iz Zagreba, ovlašteni Siemensov partner.

Energija sunca izniman je energetski potencijal, a bešumni fotonaponski moduli proizvode nekoliko desetaka puta manje ugljičnog dioksida po jedinici proizvedene energije od tehnologije fosilnih goriva, ističu iz Konzuma. Nakon evaluacije, u planu je proširenje ovog projekta uporabe obnovljivih izvora energije i na druga veća Konzumova prodajna mjesta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik