Kostolac čeka na potez Vlade

Bez autora
Oct 17 2012

„Elektroprivreda Srbije” bi posle pauze od 25 godina mogla 2017. godine da dobije novi elektroenergetski blok B3 snage 350 megavata u Termoelektrani „Kostolac” i prošireni ugljenokop Drmno, odakle bi se umesto devet, dobijalo oko 12 miliona tona uglja godišnje. Gradnja novog bloka kapaciteta 350 megavata zapravo je drugi deo kreditnog aranžmanas Kinom, a vrednost celog projekta je oko 715miliona dolara. Kina nudi kredit po preferencijalnim uslovima. Na potezu je Vlada Srbije koja bi trebalo da obezbedi garancije tako da gradnja otpočne već 2014. Gradnju bi finansirala kineska Eksim banka, a kao i u prvoj fazi aranžmana, ugovorilo bi se učešće domaće privrede u gradnji, čime bi se uposlila preduzeća iz Srbije. Uslov za ovaj aranžman je da se predstavnici srpske vlade, odnosno „Elektroprivrede Srbije” u oktobru pojave na sastanku u Pekingu koji organizuje kineska vlada.

Kostolac čeka na potez Vlade„Elektroprivreda Srbije” bi posle pauze od 25 godina mogla 2017. godine da dobije novi elektroenergetski blok B3 snage 350 megavata u Termoelektrani „Kostolac” i prošireni ugljenokop Drmno, odakle bi se umesto devet, dobijalo oko 12 miliona tona uglja godišnje.

Gradnja novog bloka kapaciteta 350 megavata zapravo je drugi deo kreditnog aranžmanas Kinom, a vrednost celog projekta je oko 715miliona dolara. Kina, kako se saznaje, nudi kredit po preferencijalnim uslovima. Na potezu je Vlada Srbije koja bi trebalo da obezbedi garancije tako da gradnja otpočne već 2014.

Gradnju bi finansirala kineska Eksim banka, a kao i u prvoj fazi aranžmana, ugovorilo bi se učešće domaće privrede u gradnji, čime bi se uposlila preduzeća iz Srbije.

Uslov za ovaj aranžman je, kako „Politika” saznaje, da se predstavnici srpske vlade, odnosno „Elektroprivrede Srbije” u oktobru pojave na sastanku u Pekingu koji organizuje kineska vlada.

S obzirom na to da u Srbiji stalno raste potrošnja električne energije, a da je starost postojećih kapaciteta nedopustiva za budući privredni razvoj i proizvodnju struje, realizacija ovog projekta bi bar delom rešila probleme uvoza struje.

Po povoljnim uslovima već se finansira prva faza kreditnog aranžmanau Kostolcu. Otuda i realno očekivanje da se i druga faza ugovori pod istim uslovima, saznaje se iz krugova pregovarača.

Zato je potrebno da Srbija do kraja godine izda garancije kroz budžet za narednu godinu za realizaciju ovog kredita. Ako bi se ovaj kreditni aranžman zaključio kroz potpisivanje pojedinačnog ugovornog sporazuma i ugovora o zajmu, gradnja bi mogla da počne već 2014. i EPS bi dobio novi blok već 2017.

Brza realizacija kredita za Kostolac je moguća i zbog činjenice da ovo privredno društvo već dve godine intezivno radi na ovim projektima zajedno sa kineskim partnerom usaglašavajući tehničko-tehnološke i druge parametre sa standardima naše zemlje i EU u ovoj oblasti.

Gradnja je omogućena usvajanjem Strategije razvoja energetike od 2008–2015. kao odgovor na potrebu obnavljanja termoenergetskih resursa i povećanja kapaciteta EPS-a.

Kinaplanira investicije u energetici u 16 zemalja, u Evropi čak 10 milijardi dolara od čega će jedna trećina kreditnih aranžmana biti po preferencijalnim, povoljnim uslovima. Te pogodnosti odnose se na mirovanje početka otplate, dug rok za vraćanje i što je najvažnije na kamatu koja je niža od komercijalne.

Pred našim vlastima i EPS-om je zaključenje pojedinačnog sporazuma, ugovora o zajmu, ratifikacija u Skupštini i izrada glavnog projekta.

Inače, kada je reč o ovoj drugoj fazi kineskog aranžmana za Kostolac zaključen je okvirni ugovor, utvrđena cena i podneta kreditna aplikacija koju je potpisalo Ministarstvo finansija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik