Kredit za novi blok TE Kostolac B pod najpovoljnijim uslovima

Bez autora
Jan 15 2015

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić pozvao je danas poslanike Skupštine Srbije da ratifikuju Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu za kredit za povlašćenog kupca za drugu fazu paket projekta „Kostolac-B Power plant project“ između Vlade Srbije, koju predstavlja Ministarstvo finansija, kao zajmoprimca i kineske Export-import banke kao zajmodavca. Antić je, obrazlažući pomenuto zakonsko rešenje u parlamentu, istakao da će ugovor o kreditu kineske banke u iznosu od 608,26 miliona dolara omogućiti izgradnju trećeg bloka u Termoelektrani Kostolac B. Ministar je ukazao na to da će taj kredit stvoriti mogućnost da se realizuje izuzetno važan projekat za našu zemlju, koji će obezbediti stabilnost energetskog sistema i snabdevanje strujom.

Kredit za novi blok TE Kostolac B pod najpovoljnijim uslovimaMinistar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić pozvao je danas poslanike Skupštine Srbije da ratifikuju Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu za kredit za povlašćenog kupca za drugu fazu paket projekta „Kostolac-B Power plant project“ između Vlade Srbije, koju predstavlja Ministarstvo finansija, kao zajmoprimca i kineske Export-import banke kao zajmodavca.

Antić je, obrazlažući pomenuto zakonsko rešenje u parlamentu, istakao da će ugovor o kreditu kineske banke u iznosu od 608,26 miliona dolara omogućiti izgradnju trećeg bloka u Termoelektrani Kostolac B.

Ministar je ukazao na to da će taj kredit stvoriti mogućnost da se realizuje izuzetno važan projekat za našu zemlju, koji će obezbediti stabilnost energetskog sistema i snabdevanje strujom.

On je naveo da je Vlada Srbije uspela da sa kineskom stranom postigne dogovor o mnogo boljim uslovima kredita nego za prvu fazu projekta u Termoelektrani Kostolac B, gde je za revitalizaciju dva bloka i odsumporavanje dima rok otplate bio 15 godina, a grejs period pet godina.

Kredit za izgradnju novog bloka snage 350 megavata i proširenje kopa Drmno sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje, kako je precizirao, iznosi 608,26 miliona dolara, s rokom otplate od 20 godina, uključujući grejs period od sedam godina, i kamatnu stopu od 2,5 odsto godišnje.

Antić je ponovio da je reč o finansijski izuzetno povoljnom aranžmanu, jednom od najboljih koji je ugovoren za tako velike projektne investicije u Srbiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik