Mega posao sa Italijanima

Bez autora
Apr 20 2010

Italijanska “Seći energija” i Elektroprivreda Srbije potpisaće u ponedeljak sporazum za osnivanje zajedničkog preduzeća koje će se baviti gradnjom 10 malih hidroelektrana na Ibru. Osim predstavnika “Seći energije”, Srbiju će posetiti i italijanski ministar za ekonomski razvoj Paolo Skajola sa kojim je i potpisan u novembru prošle godine međudržavni sporazum o saradnji u energetici. Sporazum predviđa potencijalnu gradnju 10 malih HE na Ibru snage oko 85 megavata, tri hidroelektrane na srednjoj Drini ukupne snage 365 megavata, na Savi kod Kupinova 140 megavata, kao i vetroparkove snage 500 megavata. Ukupna snaga tih postrojenja je oko 1.089 megavata, a investicija se procenjuje na oko 1,5 milijardi evra. Planirano je da se “zeleni” kilovati izvoze u Italiju po povlašćenim cenama te zemlje. U zajedničkom preduzeću za gradnju malih HE na Ibru Italijani će imati većinsko učešće, sa najmanje 51 odsto, a EPS manjinsko. Zasada je dogovoreno da “Seći energija” preuzima finansiranje, a EPS pripremu infrastrukture i rešavanje tehničkih pitanja. Do kraja godine trebalo bi da se završi projektna dokumentacija za gradnju malih HE na Ibru i da se počne studija za HE na srednjoj Drini sa Italijanima i Republikom Srpskom.

Mega posao sa ItalijanimaItalijanska “Seći energija” i Elektroprivreda Srbije potpisaće u ponedeljak sporazum za osnivanje zajedničkog preduzeća koje će se baviti gradnjom 10 malih hidroelektrana na Ibru - saznaju “Novosti” u Ministarstvu energetike.

Osim predstavnika “Seći energije”, Srbiju će posetiti i italijanski ministar za ekonomski razvoj Paolo Skajola sa kojim je i potpisan u novembru prošle godine međudržavni sporazum o saradnji u energetici. Sporazum predviđa potencijalnu gradnju 10 malih HE na Ibru snage oko 85 megavata, tri hidroelektrane na srednjoj Drini ukupne snage 365 megavata, na Savi kod Kupinova 140 megavata, kao i vetroparkove snage 500 megavata. Ukupna snaga tih postrojenja je oko 1.089 megavata, a investicija se procenjuje na oko 1,5 milijardi evra. Planirano je da se “zeleni” kilovati izvoze u Italiju po povlašćenim cenama te zemlje.

U zajedničkom preduzeću za gradnju malih HE na Ibru Italijani će imati većinsko učešće, sa najmanje 51 odsto, a EPS manjinsko. Zasada je dogovoreno da “Seći energija” preuzima finansiranje, a EPS pripremu infrastrukture i rešavanje tehničkih pitanja.

- Do kraja godine trebalo bi da se završi projektna dokumentacija za gradnju malih HE na Ibru i da se počne studija za HE na srednjoj Drini sa Italijanima i Republikom Srpskom - kažu u Ministarstvu energetike.

- Urađena je studija izvodljivosti za Ibar koja pokazuje opravdanost i isplativost projekta, vrednog 300 miliona evra. Završene su i analize i nema negativnih uticaja na životnu sredinu.

Gradnja malih HE podigla je političare, ali i građane Kraljeva i okoline. Čak je došlo i do promena u lokalnoj vlasti, a sve više je organizacija koje se protive ideji malih HE. Kraljevčani su predali i peticiju protiv gradnje.

Spas u konvencijama

- SLAMKE spasa su nam, zasad, Arhuska, pa i Dunavska konvencija koju je nedavno potpisao i potpredsednik Vlade Božidar Đelić, a koja zabranjuje bilo kakvu izgradnju sličnih kapaciteta u slivu Dunava. Moramo da onemogućimo spregu biznisa i politike koja u svemu traži samo profit - kaže profesor Pavlović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik