"Mekdonalds" pravi biogorivo iz jestivog ulja

Bez autora
Jul 04 2011

Kompanija "Mekdonalds UAE" i prvi komercijalni proizvođač biogoriva u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i na Bliskom istoku "Neutral fjuels" osnovali su zajedničko preduzeće za proizvodnju biogoriva iz recikliranog biljnog ulja iz restorana "Mekdonaldsa" u UAE.Fabrika u Dubaiju, drugom po veličini emiratu UAE, imaće godišnji kapacitet proizvodnje milion litara biodizela koji će se isporučivati određenom broju kompanija i neće biti na raspolaganju za širu prodaju.

"Mekdonalds" pravi biogorivo iz jestivog uljaKompanija "Mekdonalds UAE" i prvi komercijalni proizvođač biogoriva u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i na Bliskom istoku "Neutral fjuels" osnovali su zajedničko preduzeće za proizvodnju biogoriva iz recikliranog biljnog ulja iz restorana "Mekdonaldsa" u UAE, saopštile su danas te kompanije.

Fabrika u Dubaiju, drugom po veličini emiratu UAE, imaće godišnji kapacitet proizvodnje milion litara biodizela koji će se isporučivati određenom broju kompanija i neće biti na raspolaganju za širu prodaju.

"Mekdonalds UAE", podružnica američkog lanca restorana brze hrane "Mekdonalds", koristi više od 20.000 litara biljnog ulja u 90 svojih restorana u toj zemlji Persijskog zaliva. Kompanija je saopštila da će sva svoja dostavna vozila prevesti na korišćenje biodizela.

UAE, proizvođač oko sedam odsto ukupnih svetskih isporuka nafte, obilno investira u tehnologiju za proizvodnju čiste energije jer želi raznovrsnije mogućnosti za svoju ekonomiju i njeno oslobađanje zavisnosti od sirove nafte.

Analitičari britanske kompanije "Maplekroft" su prošle godine svrstali UAE među zemlje za koje postoji najviše izgleda da će se suočiti s pritiscima za smanjenje emisija gasova s efektom staklene bašte, čak većim nego na zemlje s većom populacijom, kao što su Sjedinjene Američke Države i Australija.

"Maplekroft" je ukazao da su ukupne emisije UAE iz sagorevanja fosilnih goriva povećane za četvrtinu u periodu između 2006. i 2008.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik