Micubiši i Fersa gradiće elektrane na vjetar

Bez autora
Apr 13 2010

Vjetroelektrane na Krnovu gradiće najvjerovatnije konzorcijum u čijem sastavu je japanski Micubiši, a na Možuru kod Ulcinja španska Fersa. Definitivna odluka će biti poznata za nekoliko dana. Za izgradnju vjetroelektrana na Krnovu ponudu su dostavili konzorcijum Ivikom konsalting i Micubiši hevi industris, kao i kompanija Eyra iz Madrida. Za Možur je stigla ponuda konzorcijuma u čijem su sastavu španska Fersa i „Čelebić“. Slijedi izbor najbolje ponude, a gradnja bi mogla da počne sljedeće godine. Nije tačna tvrdnja NVO da Crna Gora kroz energetsku efikasnost može dobiti više energije nego gradnjom HE na Morači. Glavni razlog je to što proces energetske efikasnosti traje i do dvije decenije, a može da se uštedi najviše 25 odsto energije, ukoliko se sprovedu sve mjere.

Micubiši i Fersa gradiće elektrane na vjetarVjetroelektrane na Krnovu gradiće najvjerovatnije konzorcijum u čijem sastavu je japanski Micubiši, a na Možuru kod Ulcinja španska Fersa.

Definitivna odluka će biti poznata za nekoliko dana, najavljeno je iz Ministarstva ekonomije.

- Za izgradnju vjetroelektrana na Krnovu ponudu su dostavili konzorcijum Ivikom konsalting i Micubiši hevi industris, kao i kompanija Eyra iz Madrida. Za Možur je stigla ponuda konzorcijuma u čijem su sastavu španska Fersa i „Čelebić“. Slijedi izbor najbolje ponude, a gradnja bi mogla da počne sljedeće godine - saopštio je pomoćnik ministra ekonomije Miodrag Čanović.

Čanović je objasnio da nije tačna tvrdnja NVO da Crna Gora kroz energetsku efikasnost može dobiti više energije nego gradnjom HE na Morači. Glavni razlog je to što proces energetske efikasnosti traje i do dvije decenije, a može da se uštedi najviše 25 odsto energije, ukoliko se sprovedu sve mjere.

Javnost ne shvata da crnogorski deficit električne energije ne može da se riješi zahvaljujući suncu, vjetru i malih elektrana. Kad bi iskoristili sve male elektrane, dobili bismo samo 400 gigavat sati. Da to nije dovoljno, govori podatak da će potrošnja do 2025. godine porasti još hiljadu gigavat sati, a da iz četiri akumulacije na Morači treba da se dobija 725. Crna Gora bi, po sadašnjim pokazateljima, mogla da bude izvoznik struje kad izgradi elektrane na Komarnici, Morači, Maoču, zatim drugi blok TE „Pljevlja“, uz energetsku efikasnost - ocijenio je Čanović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik