Mihajlović: Struja treba da poskupi da bi EPS obezbedio proizvodnju

Bez autora
May 17 2022

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je da je povećanje cene električne energije neophodno, jer je „Elektroprivredi Srbije“ potrebna podrška u momentima krize i da je potrebno da svi zajedno racionalnije koristimo energiju.

Ona je, odgovarajući na pitanje kada će i za koliko procenata poskupeti struja, rekla da cenu električne energije određuje Agencija za energetiku, ali da je stav Ministarstva da je povećanje cene neophodno.

„Potpuno razumem predsednika kada kaže da mora da vodi računa o celoj Srbiji i da obezbedi sve što je potrebno u krizi, to je njegov posao i on to odlično radi. Isto tako i ja imam svoj posao i moram da kažem da je zadatak Ministarstva i moj zadatak da stvorimo uslove i podršku „Elektroprivredi Srbije“ i drugim preduzećima u ovom sektoru da mogu normalno da funkcionišu, ne samo da izađu iz krize, već da krenu da proizvode dovoljne količine energije“, rekla je ona na konferenciji „Obnovljiva energija, potencijali Srbije – mogućnosti za Izrael“ u Privrednoj komori Srbije.

„Ako imamo EPS koji uvozi ugalj, uvozi struju, onda nam nije potrebno takvo preduzeće. Mi imamo dovoljno potencijala da proizvodimo električnu energiju za svoje potrebe. Moj posao je da pomognem EPS-u da prevaziđe krizu, da ulaže u modernizaciju i da bude snažno i održivo preduzeće. Moj zadatak je da dam činjenice, a one govore da struja nije jeftina nigde, da je to najplemenitiji vid energije i da je neophodno da budemo racionalni i da štedimo. Upravo zbog toga što je potrebno da cene električne energije budu više, a postoje domaćinstva koja ne mogu ni sada da plate račune za utrošenu električnu, toplotnu energiju i gas, mi smo spremili uredbu o energetski ugroženom kupcu. Ona će se sada odnositi na veći broj domaćinstava, jer su promenjeni kriterijumi i odnosiće se i na toplotnu energiju. Takav status steći će oko 200.000 domaćinstava“, rekla je Mihajlovićeva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik