Mini hidroelektrane - razvojna šansa Srbije

Bez autora
May 28 2014

Međunarodna finansijska korporacija (IFC - International Finance Corporation) podržaće sektor obnovljivih izvora energije u Srbiji, a posebno izgradnju mini hidrelektrana, jer u tome vidi dabru razvojnu šansu za privredu, zaključeno je na radionici, održanoj u Privrednoj komori Srbije (PKS). Na skupu, koju su organizovali Udruženje za energetiku i energetsko rudarstvo PKS i IFC, privrednicima i predstavnicima komercijalnih banaka predstavljeni su proizvodi i usluge IFC, namenjeni privatnom sektoru, kroz aktivnosti na nivou tržišta ili kroz podršku konkretnim projektima. Pored savetodavnih aktivnosti, IFC je predstavio i svoje investicione proizvode, namenjene direktnom finansiranju projekata obnovljivih izvora energije, kao i namenske kreditne linije koje IFC može da ponudi domaćim bankama. U poslednje četiri godine, od kad je zaokružen zakondavni okvir, u Srbiji je izgrađen mali broj mini hidroelektrana, rekao je savetnik predsednika PKS Slobodan Petrović. On je izrazio nadu da će Srbija ipak ispuniti obavezu da do 2020. proizvodi 27 odsto energije iz obnovljivih izvora, od čega značajan deo iz mini hidroelektrana.

Mini hidroelektrane - razvojna šansa SrbijeMeđunarodna finansijska korporacija (IFC -  International Finance Corporation) podržaće sektor obnovljivih izvora energije u Srbiji, a posebno izgradnju mini hidrelektrana, jer u tome vidi dabru razvojnu šansu za privredu, zaključeno je na radionici, održanoj u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Na skupu, koju su organizovali Udruženje za energetiku i energetsko rudarstvo PKS i IFC, privrednicima i predstavnicima komercijalnih banaka predstavljeni su proizvodi i usluge IFC, namenjeni privatnom sektoru, kroz aktivnosti na nivou tržišta ili kroz podršku konkretnim projektima. Pored savetodavnih aktivnosti, IFC je predstavio i svoje investicione proizvode, namenjene direktnom finansiranju projekata obnovljivih izvora energije, kao i  namenske kreditne linije koje IFC može da ponudi domaćim bankama.

U poslednje četiri godine, od kad je zaokružen zakondavni okvir, u Srbiji je izgrađen mali broj mini hidroelektrana, rekao je savetnik predsednika PKS Slobodan Petrović. On je izrazio nadu da će Srbija ipak ispuniti obavezu da do 2020. proizvodi 27 odsto energije iz obnovljivih izvora, od čega značajan deo iz mini hidroelektrana. Petrović je podsetio da je PKS već deceniju angažovana u oblasti obnovljivih izvora energije, da se radilo na edukaciji, oblicima finasiranja, a od kad su 2010. uvedene fid-in tarife, prelazi se na realizaciju. U tom procesu, IFC će ponuditi najbilje načine finansiranja.

Kako je istakao Nebojša Arsenijević, menadžer Balkanskog programa za obnovljive izvore energije u IFC, poplave koje su ovog meseca pogodile Srbiju i ceo naš region opominju nas koliko pažljivo se moraju sagledati svi rizici, i tehnički i finansijski, u procesu razvoja i izgradnje energetskih objekata. On je ukazao na prednosti mini hidroelektrana u odnosu na druge obnovljive izvore energije, kod kojih se pretežno koristi uvozna tehnologija. Kod mini elektrana 60 odsto vrednosti su građevinski radovi, koje izvode lokalne kompanije, tako da najveći deo novca ostaje u državi u kojoj se projekat implementira, rekao je Arsenijević, navodi se u saopštenju PKS.

Balkanski program za obnovljivu energiju ima pretežno savetodavnu ulogu. Pokrenula ga je IFC, jedna od četiri organizacije u okviru Svetske banke, koja radi pretežno sa privatnim sektorom, da bi uočila koji su najizraženiji problemi.

Na Balkanu je problematična regulativa i visok politički rizik. Kompanije koje vrše razvoj projekata često imaju nedovoljne tehničke i finansijske kapacitete, a komercijalne banke nedovoljno iskustva u analizi projekata obnovljivih izvora energije, dodao je Arsenijević. Zbog toga je IFC usmerio aktivnosti na pdoršku unapređenju regulative, privatnom sektoru i bankama.

Na radionici u PKS govorilo se o aktivnostima IFC, usmerenim na saradnju sa privatnim kompanijama koje razvijaju projekte obnovljivih izvora energije, kao i na finansijske institucije koje podržavaju ovu vrstu projekata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik