Moguća niža cena benzina

Bez autora
May 31 2010

Gorivo u Srbiji bi na današnji dan zbog pojeftinjenja nafte na svetskim berzama ispod 70 dolara za barel, moglo da pojeftini u proseku oko tri i po dinara za litar. To se međutim, zbog uredbe o cenama derivata, koja se kod nas primenjuje, neće desiti bar do polovine juna, pod uslovom da nafta ne poskupi.Kada bi do pojeftinjenja danas došlo, benzin bi koštao 116 dinara, umesto 119,40, dok bi najviša propisana cena dizela D2 bila 105,1 umesto 108,6 dinara. To bi nakon osam uzastopnih poskupljenja ove godine, bilo prvo pojeftinjenje, ali novi presek cena ministarstvo energetike napraviće tek 14. juna, s obzirom na to da se prema novoj uredbi cena menja na mesec dana.

Moguća niža cena benzinaGorivo u Srbiji bi na današnji dan zbog pojeftinjenja nafte na svetskim berzama ispod 70 dolara za barel, moglo da pojeftini u proseku oko tri i po dinara za litar.

To se međutim, zbog uredbe o cenama derivata, koja se kod nas primenjuje, neće desiti bar do polovine juna, pod uslovom da nafta ne poskupi.

Kada bi do pojeftinjenja danas došlo, benzin bi koštao 116 dinara, umesto 119,40, dok bi najviša propisana cena dizela D2 bila 105,1 umesto 108,6 dinara. To bi nakon osam uzastopnih poskupljenja ove godine, bilo prvo pojeftinjenje, ali novi presek cena ministarstvo energetike napraviće tek 14. juna, s obzirom na to da se prema novoj uredbi cena menja na mesec dana. Kako do tada ima skoro dve nedelje, nije isključeno da nafta ponovo počne da skače, pa od pojeftinjenja opet ne bi bilo ništa.

Da bi derivati uskoro trebalo da pojeftine, potvrdio je pre dva dana i ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić koji je ocenio da su se stekli uslovi za pojeftinjenje od „nekoliko procenata“.

Ističući da cene nafte padaju na svetskom tržištu, on je najavio „određenu korekciju cena naftinih derivata u Srbiji naniže, sa izgledom da se zadrži duže, pod pretpostavkom da vrednost dolara naglo ne skoči“.

Ipak, treba reći da za kretanje cena goriva kod nas nije kriv samo kurs dinara i dolara, već nedavno izmenjena uredba, prema kojoj se cene menjaju na svakih mesec dana umesto na dve nedelje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik