Moskva i Sofija potpisale protokol o Južnom toku

Bez autora
Aug 28 2012

Ruski energetski gigant “Gazprom” i Bugarski energetski holding EAD potpisali su danas u Varni protokol o pitanjima realizacije projekta Južni tok na teritoriji Bugarske, saopštio je Gazprom posle posete zamenika predsednika uprave Aleksandra Medvedeva Bugarskoj.Dokumentom je ustanovljena tačka ulaska budućeg gasovoda u gasno-transportni sistem Bugarske, precizira njegove parametre i određuje dalje korake u realizaciji projekta.

Moskva i Sofija potpisale protokol o Južnom tokuRuski energetski gigant “Gazprom” i Bugarski energetski holding EAD potpisali su danas u Varni protokol o pitanjima realizacije projekta Južni tok na teritoriji Bugarske, saopštio je Gazprom posle posete zamenika predsednika uprave Aleksandra Medvedeva Bugarskoj.

Dokumentom je ustanovljena tačka ulaska budućeg gasovoda u gasno-transportni sistem Bugarske, precizira njegove parametre i određuje dalje korake u realizaciji projekta, preneo je Itar-Tas s.
Strane su se dogovodile i da će konačno investiciono rešenje o projektu biti doneto 15. novembra, navodi ruska državna agencija.

Pored toga, učvršćeni su dogovori o uslovima aktuelnih ugovora o isporukama ruskog prirodnog gasa Bugarskoj, dogovoreni na proleće ove godine. Dokumenti su potpisani u prisustvu ministra privrede, energetike i turizma Bugarske Dejana Dobreva.

Medvedev je rekao da će potpisivanje ovih dokumenta imati veliki značaj za realizaciju transevropskog projekta Južni tok. Taj gasovod daće dodatnu pouzdanost i fleksibilnost isporukama ruskog gasa Evropi u predstojećim decenijama, dodao je Medvedev.

Rusija i Bugarska su jula 2010. godine potpisale “mapu puta” o razradi tehničko-ekonomske opravdanosti bugarskog dela Južnog toka, a “Gazprom” je 2011. godine isporučio Bugarskoj 2,81 milijardi kubnih metara gasa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik