Na snazi novi pravilnik o cijenama derivata

Bez autora
Apr 19 2010

Maloprodajne cijene naftnih derivata korigirat će se svaka dva tjedna, a neće moći odjednom rasti ili padati za više od 3 posto, utvrđeno je novim Pravilnikom o utvrđivanju cijena naftnih derivata. Prvi obračun cijena prema novom pravilniku izvršit će se danas, predviđa taj dokument kojeg je donio ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač i objavljen je u posljednjem broju Narodnih novina (broj 46) s nadnevkom 16. travnja i s tim je danom stupio na snagu. Novim se pravilnikom nakon oko sedam mjeseci tjednog ritma korekcije cijena naftnih derivata, ponovno prelazi na dvotjedni ritam korekcije, a granica moguće promjene cijena smanjuje s dosadašnjih 3,5 posto koliko je bilo najveće moguće povećanje ili smanjenje tjedno na maksimalno 3 posto svaka dva tjedna.

Na snazi novi pravilnik o cijenama derivataMaloprodajne cijene naftnih derivata korigirat će se svaka dva tjedna, a neće moći odjednom rasti ili padati za više od 3 posto, utvrđeno je novim Pravilnikom o utvrđivanju cijena naftnih derivata.

Prvi obračun cijena prema novom pravilniku izvršit će se danas, predviđa taj dokument kojeg je donio ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač i objavljen je u posljednjem broju Narodnih novina (broj 46) s nadnevkom 16. travnja i s tim je danom stupio na snagu.

Novim se pravilnikom nakon oko sedam mjeseci tjednog ritma korekcije cijena naftnih derivata, ponovno prelazi na dvotjedni ritam korekcije, a granica moguće promjene cijena smanjuje s dosadašnjih 3,5 posto koliko je bilo najveće moguće povećanje ili smanjenje tjedno na maksimalno 3 posto svaka dva tjedna.

I prema novom pravilniku, formula za korekciju i nadalje ponajviše ovisi o prosječnoj srednjoj cijeni naftnih derivata na mediteranskom tržištu i kretanju tečaja dolara, ali sada prosječnog srednjeg, a ne kao do sada prosječnog prodajnog tečaja dolara za devize kod Hrvatske narodne banke.

Pravilnikom je također utvrđeno da će se korekcija prodajnih cijena pojedinih naftnih derivata izvršiti kada u obračunskom razdoblju dođe do povećanja ili smanjenja osnove za obračun bilo kojeg naftnog derivata za više od plus/minus 2 posto u odnosu na postojeću cijenu.

"Najveća dopuštena promjena najviše razine maloprodajne cijene pojedinog naftnog derivata na dan obračuna u odnosu na važeću najvišu razinu maloprodajne cijene, bez obzira na primjenu ostalih odredbi ovoga pravilnika, iznosi najviše ili naniže 3 posto", određuje pravilnik.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik