Nafta pojeftinila peti dan zaredom

Bez autora
Apr 13 2010

Sirova nafta je danas na berzi u Njujorku pojeftinila na ispod 84 dolara za barel, što je peti dan pada cene zaredom, dok trgovci razmatraju da li spori oporavak američke privrede opravdava nedavno okončani dvomesečni trend poskupljenja "tečnog zlata" od ukupno 25 odsto.Cena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u maju je na Njujorškoj robnoj berzi pala za 71 cent, na 83,63 dolara za barel, dok je u isto vreme evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 48 centi, na 84,29 dolara za barel.

Nafta pojeftinila peti dan zaredomSirova nafta je danas na berzi u Njujorku pojeftinila na ispod 84 dolara za barel, što je peti dan pada cene zaredom, dok trgovci razmatraju da li spori oporavak američke privrede opravdava nedavno okončani dvomesečni trend poskupljenja "tečnog zlata" od ukupno 25 odsto.

Cena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u maju je na Njujorškoj robnoj berzi pala za 71 cent, na 83,63 dolara za barel, dok je u isto vreme evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 48 centi, na 84,29 dolara za barel, prenela je agencija AP.

Najvažnija energetska sirovina je prošle sedmice poskupela na iznad 87 dolara za barel, sa samo 69 dolara sa početka februara, zahvaljujući očekivanjima investitora da će slaba tražnja nafte u SAD konačno početi da hvata korak sa oporavkom te privrede.

Američke zalihe sirove nafte su i dalje visoke, ali su neke analitičare ohrabrili pokazatelji ubrzanja globalnog ekonomskog rasta.

"Najnoviji privredni podaci su ohrabrujući i potvrđuju da je u toku oporavak, za koji očekujemo da će nastaviti da podstiče rast cene energenata i metala", navodi se u izveštaju banke "Goldman Saks", čiji stručnjaci očekuju da će nafta za tri meseca poskupeti na 94,50 dolara za barel, a za 12 meseci na 99 dolara.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) je danas saopštila da bi oporavak najvećih svetskih privreda mogao da bude ugrožen ukoliko se cena nafte zadrži na nivou iznad 80 dolara za barel.

IEA je navela da postoji zabrinutost da je svetsko tržište nafte "pregrejano" uz cenu tog energenta od oko 85 dolara za barel.

Pored toga, IEA je objavila podatak da je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u martu zabeležila prvi "značajni pad" proizvodnje u više od godinu dana, najviše zbog pada iračke proizvodnje od gotovo deset odsto. Prošlog meseca je proizvodnja OPEC-a smanjena za 190.000 barela, na 29 miliona barela na dan.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik