Najveći dužnici imućni

Bez autora
Aug 27 2011

U ovoj godini poboljšana je naplata struje i kreće se oko 95 odsto. U EPS-u, međutim, kažu, da su to samo tekuća potraživanja i da je dug potrošašača 73 milijarde dinara, od čega samo domaćinstva duguju 39 milijardi. Svakog meseca uvećava se taj stari dug za još pet procenata, što znači kontinuiran rast potraživanja EPS-a.Trebalo bi da imaju pad tih starih dugova, znači da naplaćuju više od sto odsto, da bi jednog dana došli u situaciju da su naplatili i stare dugove.

Najveći dužnici imućniNaplata struje poboljšana u ovoj godini i iznosi oko 95 odsto. Dug potrošašača, ipak, 73 milijarde dinara. Među enormnim dužnicima za utrošenu struju imućniji potrošači, kaže direktor Direkcije za distribuciju električne energije u EPS-u Životije Jovanović.

U ovoj godini poboljšana je naplata struje i kreće se oko 95 odsto. U EPS-u, međutim, kažu, da su to samo tekuća potraživanja i da je dug potrošašača 73 milijarde dinara, od čega samo domaćinstva duguju 39 milijardi.

Direktor Direkcije za distribuciju električne energije u EPS-u Životije Jovanović kaže da se svakog meseca uvećava taj stari dug za još pet procenata, što znači kontinuiran rast potraživanja EPS-a.

"Trebalo bi da imamo pad tih starih dugova, znači da naplaćujemo više od sto odsto, da bismo jednog dana došli u situaciju da smo naplatili i stare dugove", kaže Jovanović.

Govoreći o tome ko su najveći dužnici, Jovanović je rekao da u kategoriji domaćinstava ispod četiri odsto ukupnog broja kupaca duguje više od 55 odsto ukupnog potraživanja prema domaćinstvima, jedan mali uzan krug kupaca duguje enormne cifre, a pre svega je reč o imućnijim kupcima.

"Sve elektrodistribucije pojačavaju naplatu. Za one najekstremnije to su mere isključenja, obustave isporuke električne energije. To su takođe i mere utuženja koje ipak daju rezultate, bez ovbzira što je taj postupak poprilično spor, ali kada tužite ipak možete očekivati realizaciju u nekom naredmnom periodu i time se naravno sprečavamo i zastarevanje naših potraživanja", kaže Jovanović.

Govoreći o efektima popusta za one koji troše do 350 kilovat-sati mesečno, Jovanović je rekao da više od milion i 600 hiljada građana kupaca imaju popuste i da je ukupna ušteda potrošača, na nivou jednog meseca više milijardu dinara.

"To znači da je za preko milijardu dinara umanjen prihod EPS-a od električne energije. To je praktično iznos popusta koji se daje na ovih milion i 634.000 potrošača", kaže Jovanović.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti da EPS najsiromašnijima struju da i besplatno, Jovanović je rekao da još ne postoji praktična mogućnost i da je to posao Vlade Srbije i ministarstva rada i socijalnu politiku.

"Ja mislim da i oni na tome nešto rade, naravno da je to obiman posao snimanje pre svega socijalnog stanja stanovništva, jer čini mi se da bez toga ne bismo imali pravedno rešenje u tom slučaju. Moramo imati socijalnu sliku, socijalnu kartu građana Srbije i to je veoma važan posao koji treba uraditi do kraja", ističe Jovanović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik