Najviše kineskih ponuda za TE u Banovićima

Bez autora
Jun 04 2014

Nakon više od dva mjeseca, koliko je bio otvoren Javni poziv, gotova je lista kandidata potencijalnih Strateških partnera za finansiranje i izgradnju termoelektrane Banovići. Poziv je bio otvoren do 24. aprila 2014. godine . U prostorijama Rudnika uz stručnu komisiju i predstavnika prijavljenih firmi uslijedilo je javno otvaranje ponuda i utvrđivanje ispravnosti dokumentacije. Koliko je značajan ovaj projekat govori i činjenica da je na adresu RMU "Banovići" d.d. Banovići prispjelo trinaest ponuda, mahom stranih investitora, naročito Kineza koji su i dominirali. Među pristiglom dokumentacijom bilo je i prijava koje nisu zadovoljavale kriterije, ali koje će komisija dodatno razmatrati i utvrditi njihovu ispravnost. Sljedeći korak je pregled ispravnosti pristiglih ponuda u roku od 30 dana od dana otvaranja, slanje obavijesti kvalificiranim ponuđačima da učestvuju u drugoj fazi.

Najviše kineskih ponuda za TE u BanovićimaNakon više od dva mjeseca, koliko je bio otvoren Javni poziv, gotova je lista kandidata potencijalnih Strateških partnera za finansiranje i izgradnju termoelektrane Banovići.

Poziv je bio otvoren do 24. aprila 2014. godine . U prostorijama Rudnika uz stručnu komisiju i predstavnika prijavljenih firmi uslijedilo je javno otvaranje ponuda i utvrđivanje ispravnosti dokumentacije. Koliko je značajan ovaj projekat govori i činjenica da je na adresu RMU "Banovići" d.d. Banovići prispjelo trinaest ponuda, mahom stranih investitora, naročito Kineza koji su i dominirali.

Među pristiglom dokumentacijom bilo je i prijava koje nisu zadovoljavale kriterije, ali koje će komisija dodatno razmatrati i utvrditi njihovu ispravnost. Sljedeći korak je pregled ispravnosti pristiglih ponuda u roku od 30 dana od dana otvaranja, slanje obavijesti kvalificiranim ponuđačima da učestvuju u drugoj fazi.

Obzirom da se izbor partnera odvija u četiri faze, prva faza koja se odnosi na utvrđivanje liste kvalificiranih ponuđača je završena, te se ulazi u drugu fazu koja se odnosi na prikupljanje preliminarnih tehničko – tehnoloških i finansijskih ponuda od kvalificiranih ponuđača.

Okončanje cjelokupnog postupka i potpisivanje ugovora sa strateškim partnerom za izgradnju i finansiranje termoelektane Banovići blok 1- 300 MW, prema riječima direktora Rudnika Munevera Čergića, očekuje se sredinom sljedeće godine.

Ono što se očekuje od partnera jeste da osigura finansiranje i izgradnju objekta termoelektrane Banovići koja će biti 100% u vlasništvu RMU "Banovići" d.d. Banovići, a rudnik će vraćati kredit pod uslovima koji će biti određeni ugovorom sa strateškim partnerom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik